Uitkijken naar een grote overname

Een grote overname kan LVMH weer in de belangstelling van de beleggers brengen.

De switch van Pernod-Ricard naar LVMH in de voorbeeldportefeuille pakt voorlopig goed uit, als we de stijging van het aandeel met 6% na de bekendmaking van de jaarcijfers van 2013 mogen beschouwen als een teken van goedkeuring van de analisten en de beleggers. Het belangrijkste pijnpunt dat op de koers woog, was de slabakkende organische groei van de grootste divisie mode en lederwaren. Die afdeling met topmerken zoals Louis Vuitton, Fendi, Donna Karan, Givenchy en Kenzo herstelde zich echter in de laatste drie maanden van vorig jaar. De omzet steeg met 7%, tegenover een daling van 1% in het derde kwartaal en een organische groei van 4% in de eerste negen maanden. Door het sterkere vierde kwartaal komt de organische groei op jaarbasis uit op 5%.

Op groepsniveau klimt de omzet van 28,1 naar 29,1 miljard EUR, of een toename met 4%. De uitblinker blijft de afdeling selectieve retailing. Die omvat, naast de Sephora-shops, vooral DFS Group, de grootste luxewinkelketen voor het reizigerspubliek, met ruim 1100 winkels. De organische groei bedroeg vorig jaar 17%. De recurrente bedrijfswinst is slechts gestegen met 2% (van 5,9 naar 6 miljard EUR), wat een rebit-marge van 20,6% inhoudt (tegenover 21% voor 2012). Selectieve retailing heeft niet dezelfde rendabiliteit als de andere divisies.

Het management toont vertrouwen voor 2014. LVMH blijft een luxeconcern van topkwaliteit, met een aanvaardbare waardering. Een grote overname – bijvoorbeeld in de divisie mode en lederwaren, zoals Armani, Dolce & Gabbana – kan het aandeel nog meer opnieuw in de belangstelling van de beleggers brengen. Koopwaardig (rating 1B).

Groeier Novo Nordisk

Op het eerste gezicht leek het erop dat Novo Nordisk niet aan de marktverwachtingen kon voldoen met zijn jaarcijfers voor 2013. Wie Novo Nordisk zegt, zegt diabetes. Van de groepsomzet kwam vorig jaar 78% van de 83,5 miljard Deense kronen (DKK) uit diabetesbehandelingen. De omzetgroei van 7% over 2013 lijkt relatief bescheiden voor een marktsegment waarin we, volgens specialisten, toch midden in een diabetespandemie zijn terechtgekomen. Maar het Deense farmabedrijf had last van de sterke eigen munt. In lokale munten is wel sprake van een dubbelcijferige omzetgroei (+12%), met behoud van de hoge marges uit 2012. De bedrijfswinst (ebit) ging ook met 7% vooruit, tot 31,5 miljard DKK of een ebit-marge van 37,7% (was 37,8% in 2012). In lokale munten is er sprake van een toename met 15%.

De groei is bij Novo het sterkst in het segment van de geneesmiddelen die het GLP-1-effect verhogen. GLP-1 is een hormoon dat in de darm wordt geproduceerd en vrijkomt tijdens het eten. In dat segment heerst Novo Nordisk met een marktaandeel van 71% met het middel Victoza (cijfer van november 2013, tegenover 68% in november 2012). GLP-1 neemt intussen zowat 7% van de totale diabetesmarkt in. De omzet uit Victoza klom vorig jaar met 23% in DKK en zelfs met 27% in lokale munten. Bij de langwerkende moderne insulines steeg de omzet van Levemir, een ander product van Novo, met 18% in 2013 (+22% in lokale munten). Het marktaandeel bleef in dat segment onveranderd op 46%.

Voor dit jaar mikt de grootste diabetesspeler ter wereld opnieuw op een groei van de omzet en van de bedrijfswinst in de buurt van 10% in lokale munten. De groei moet verder komen van Victoza, maar ook meer en meer van Tresiba, een nieuwe, langwerkende insuline die al in enkele regio’s – zoals Europa, Japan en Mexico – tot de markt is toegelaten. De Amerikaanse controleautoriteiten hebben het voorlopig wel afgekeurd. Het advies blijft duidelijk ‘koopwaardig’ (rating 1B).

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

? Alstom: zwakke vooruitzichten duwen koers fors lager

? Bolloré: positie in Havas verder verhoogd

? Boskalis: koersdoel ongeveer bereikt

? Casino: overtuigende omzetcijfers derde kwartaal

? Intel: algemene correctie deed Intel in voorbeeldportefeuille belanden

? LVMH: resultaten zijn meevaller

? Michelin: een derde van de omzet komt uit Noord-Amerika, een markt die volop op dreef komt

? Standard Chartered: managementwissel veroorzaakt nieuwe koersdaling

? Telefonica: profiteert van heropleving Spaanse beurs begin 2014

? Volkswagen pref.: Europese autoverkopen herstellen verder

? Yum! Brands: nieuwe variant van de Chinese vogelgriep zet koers onder druk

Thema energie

? Areva: hoop op gunstig nieuws uit Niger doet koers opveren; afbouw positie

? Fred Olsen Energy: koers stabiliseert; uitkijken naar resultaten op 6 februari

? Schlumberger: resultaat boven verwachtingen

Thema goud en metalen

? Anfield Nickel: vooruitzichten nikkel zijn verbeterd

? Lumina Copper: val van Argentijnse expo erg positief op lange termijn voor mijnbouwbedrijven

Thema landbouw

? CF Industries: MLP-structuur wordt steeds concreter; ondersteunt koers

? Deere&Company: inkoopprogramma eigen aandelen van 8 miljard USD; herontdekt

? Nutreco: koers zakt nadat concurrent Marine Harvest 26% van Grieg Seafood koopt

? Syngenta: tijdelijke problemen met China zetten koers onder druk; resultaten op 5 februari

? Tessenderlo: sterke prestatie in moeilijke beursomgeving

Thema vergrijzing

? Essilor: verlaging omzetgroei 2013 van 6 naar 5,4%

? Novo Nordisk: resultaten voorzichtig positief onthaald

? Sanofi: Genzyme breidt via Alnylam Pharmaceuticals uit in zeldzame genetische ziekten

? Thrombogenics: Alcon en Novartis bundelen krachten voor verkoop Jetrea

? Tubize (fin): UCB sluit akkoord met Biogen voor commercialisering geneesmiddelen tegen MS en hemofilie

Partner Content