Mikken op stabielere aandelen
De Amerikaanse centrale bank doet bij monde van voorzitter Ben Bernanke heel wat verbale inspanningen om de financiële markten te kalmeren en een echte crash op de obligatiemarkten te vermijden.
Dat kwam ook de aandelenmarkten ten goede, in de eerste plaats Wall Street. Intussen draait het Amerikaanse resultatenseizoen op volle toeren. Het is nog te vroeg om al definitieve conclusies te trekken, maar er zijn toch wel wat ontgoochelingen in de technologiesector de jongste dagen, terwijl de financiële sector bijvoorbeeld het zeer goed deed. Het beeld van de afgelopen kwartalen dat de winstgroei er nog door kan, maar dat de omzetgroei tegenvalt, lijkt te worden bevestigd.
Daardoor gaan we ons niet laten afleiden met betrekking tot de voorbeeldportefeuille. Doelstelling blijft om die in het algemeen actiever te beheren en dan in het bijzonder het thema ‘bescherming’. Vandaar de verkooplimiet voor de tracker Lyxor ETF Short CAC40. Daarnaast is het de bedoeling de stevige schommelingen aan te pakken door aandelen met een hoge bèta (gevoeligheid aan de marktbewegingen) in te ruilen voor stabielere aandelen. Vandaar de switch van Kivalliq Energy naar Areva. Tot slot zullen we het nieuwe thema van consumptie van de opkomende middenklasse ruim aan bod laten komen, mede door het thema goud en metalen af te bouwen.
De eerste kwartaalcijfers van een aandeel uit de voorbeeldportefeuille zijn meteen een voltreffer. De markt reageerde erg positief op de kwartaalresultaten van het Noorse Fred Olsen Energy (beurs van Oslo; ISIN-code NO0003089005). De Noorse speler in de verhuring van installaties om offshore (diepzee) te zoeken en te boren naar olie boekte in de periode april-juni een omzet van 1,79 miljard Noorse kroon (NOK). Dat is iets meer dan de 1,74 miljard NOK in de periode april-juni van vorig jaar. De bedrijfskasstroom (ebitda) kwam uit op 934 miljoen NOK. Beide cijfers lagen ruim boven de gemiddelde schatting van de analisten. De winst kwam uit op 550,3 miljoen NOK of 8,3 NOK per aandeel. De winst ligt ook een stuk hoger dan in het vorige trimester (444,5 miljoen NOK of 6,7 NOK per aandeel). Door het meevallende resultaat bedraagt de winst per aandeel voor het eerste semester 15 NOK per aandeel; dat is iets meer dan de 14,8 NOK per aandeel in de eerste 6 maanden van vorig jaar. Bovendien kwam er de voorbije weken goed nieuws in de vorm van de aankondiging van nieuwe contracten voor de Blackford Dolphin, de Borgland Dolphin en de Bredford Dolphin. Bovendien zal het nieuwe paradepaardje, de Bolette Dolphin (in staat om ultradiep te boren) vanaf eind oktober ingezet worden met een contract van 4 jaar voor opdrachtgever Anadarko Petroleum op zak. Met een geschatte koers-winstverhouding van bijna 10 voor 2013 en vooral amper 7 voor 2015 noteert het aandeel nog steeds vrij goedkoop. Vooral door het herwonnen groeiperspectief voor de komende jaren. De koers steeg fors na de resultaten naar een nieuwe jaarpiek en benadert stilaan onze (voorzichtige) faire waarde van 295 NOK per aandeel. Vandaar dat we het advies verlagen naar ‘kopen op correctie’ (rating 2B).
Inside Selectie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier