Goudmijnen vormen bodem
De terugval van de goudprijs met 45% verbleekt bij de gemiddelde koersdaling met 83% van de goudmijnaandelen.
De ommekeer in de perceptie dat er midden december toch meer dan waarschijnlijk een Amerikaanse renteverhoging volgt, heeft ook gevolgen voor de goudprijs. Die is opnieuw naar het dieptepunt van deze zomer gezakt. Toch denken we dat die eerste renteverhoging in de prijs van het edelmetaal zit verrekend. Bovendien zien we de Federal Reserve nog niet meteen verdere verhogingen doorvoeren, aangezien wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn monetaire beleid verder versoepelt. Dat zou de Amerikaanse dollar (USD) te sterk maken en de concurrentiepositie van de Amerikaanse industrie te hard treffen. Het is altijd maar achteraf dat je exact de bodem kunt aanwijzen, maar we blijven erbij dat het edelmetaal bezig met het vormen van een bodem voor vele jaren.
De terugval van de goudprijs met 45% verbleekt bij de gemiddelde koersdaling van 83% van de goudmijnaandelen. Dat betekent dat een goudmijnaandeel dat in april 2011 nog op 100 stond, vandaag nog slechts op 17 staat. In de voorbije halve eeuw waren er nooit zulke zware berenmarkten voor de goudmijnsector. Gemiddeld bleef de daling in het verleden beperkt tot 60%. Terwijl vijf jaar geleden gemiddeld nog tot 20 keer de kasstroom voor een Noord-Amerikaanse goudmijn werd betaald, is dat vandaag gezakt naar 4,8 keer. Onlangs werd het gemiddelde goudmijnaandeel gedumpt tegen amper 0,5 keer de boekwaarde. Dat zijn absolute bodemwaarden.
Hier ligt dan ook heel wat potentieel en daarop willen we inspelen. Vooreerst door onze positie in Market Vectors Goldminers (ticker GDX) verder op te trekken (rating 1B), terwijl we de positie in First Quantum Minerals verder afbouwen.
Inside Selectie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier