Fusie Tessenderlo-Picanol is afgeblazen
Belangrijk nieuws voor de aandeelhouders van Tessenderlo Group begin deze week. Tot nader order komt er geen fusie van Picanol en Tessenderlo tot één Belgische industriële groep Picanol Tessenderlo Group.
Onder meer ISS (Institutional Shareholder Services), het adviesbureau gespecialiseerd in deugdelijk bestuur, verzette zich tegen dat voorstel. Ook in het nee-kamp bevond zich ook de Amerikaanse Meryl Whitmer, die zowaar bestuurder bij Berkshire Hathaway is, het beursvehikel van Warren Buffett, en een vast panellid in Barron’s, de belangrijkste rondetafel in de beleggingswereld, waar ze Tessenderlo Group als een van haar favorieten voor 2016 naar voren schoof.
Luc Tack, de CEO en de referentie-aandeelhouder bij beide beursgenoteerde vennootschappen, wilde duidelijk niet veel toegeven om de Picanol-activiteiten lager dan de voorziene 811,6 miljoen EUR te waarderen, na de sterke cijfers voor het boekjaar 2015 en de gunstige vooruitzichten voor dit jaar. We blijven van oordeel dat de vorming van één industriële groep op lange termijn ook een goede zaak zou zijn geweest voor de Tessenderlo-aandeelhouders. met een derde van de omzet van Tessenderlo genereert Picanol evenveel vrije kasstromen (ebitda min noodzakelijke investeringen) als Tessenderlo (50 à 60 miljoen EUR). Die verdubbeling van de vrije kasstromen bij een fusie konden worden gebruikt om bij Tessenderlo opnieuw dividenden uit te keren (Tessenderlo-aandeelhouders krijgen momenteel geen dividend), de renovatie van de fabrieken te versnellen, of nieuwe activiteiten te kopen of te ontwikkelen.
Als reactie steeg de Picanol-koers met 7 à 8%, maar zakte die van Tessenderlo met 4%. Wat heeft het verzet van enkele Tessenderlo-aandeelhouders dan opgebracht? Schieten die tegenstanders zich niet in hun eigen voet? (rating 1B).
Inside Selectie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier