Bodemvissen
We richten onze aandacht op achtergebleven waarden.
Nu de eerste schooldag al achter de rug is, is het najaar echt begonnen. De zomer was voor aandeelhouders zoals het weer: niet bijzonder gunstig. Vooral tussen midden juli en midden augustus gingen de Europese beurzen stevig achteruit. Belangrijker is echter dat de opwaartse trend andermaal niet werd gebroken.
Die opwaartse beurstendens is er nu al meer dan vijf jaar oud (sinds voorjaar 2009) en heeft enkel in de zomer van 2011 een zware terugval gekend. In die zin was het misschien beter geweest dat de Amerikaanse beurs deze zomer ook met meer dan 3 à 4% was gecorrigeerd. Dat zou meer comfort hebben gegeven. Wall Street blijft tot nader order de tendens op de westerse aandelenmarkten bepalen.
Een stijgende trend van meer dan vijf jaar is historisch behoorlijk lang en werd vooral gedragen door de uiterst soepele monetaire politiek van de centrale banken, in hun poging het banksysteem te herstellen en de economie uit de crisis te halen. De bedrijfsresultaten zijn uiteraard ook flink verbeterd, maar die groei is de jongste jaren toch wel afgebot. Tenminste als we naar de Amerikaanse aandelen kijken.
Nog selectiever
Niemand zal betwisten dat de huidige klim al matuur is. We zitten met andere woorden dichter tegen het einde dan het begin. Hoever van het einde, is voorlopig nog koffiedik kijken. De reactie van de financiële markten op de ommekeer in de Amerikaanse monetaire politiek wordt daarbij bepalend. Ergens in 2015 zal Janet Yellen op een meeting van de Federal Reserve aankondigen dat de Amerikaanse centrale bank de basisrente heeft verhoogd. Normaal moeten de obligatiemarkten daarvan meer last ondervinden dan de aandelenmarkten. Maar de huidige aanpak was toch wel historisch, en dus is het uitkijken of Wall Street daarvan ook geen last zal hebben.
Het betekent dat we nog selectiever moeten worden in welke aandelen we nog kopen. Bewust en nadrukkelijk gaan we in de eerste plaats bodemvissen naar achtergebleven waarden: bedrijven die de beleggers de jongste tijd of al langer hebben teleurgesteld, waardoor ze met een veel redelijker waardering noteren dan het marktgemiddelde. Uiteraard moet er uitzicht zijn op beterschap en moet de markt vanwege een of meer ontgoochelingen dat rooskleurigere perspectief vooralsnog negeren.
Inside Selectie
We hopen dat ook de recentste aankopen, zoals Cosan, de komende maanden of zelfs jaren ons gelijk zullen bewijzen. Waarden als Nyrstar (een zware achterblijver in grondstoffen) en GlaxoSmithKline (een zware achterblijver in de farmasector) zijn andere typevoorbeelden van aandelen die we in de gaten houden en de komende weken voorwerp kunnen uitmaken van een portret, met als advies ‘koopwaardig’ en een kandidatuur voor de Inside Selectie of de voorbeeldportefeuille.
Daarnaast moeten we ook waakzaam zijn dat we in de portefeuille niet blijven zitten met te dure aandelen. Die zouden weleens een meer dan gemiddelde duik kunnen maken als zich een nieuwe ernstige terugval voordoet.
Inside Selectie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier