Anfied Nickel herrijst

Zo zwak als de beursprestatie van Anfield Nickel vorig jaar was, zo sterk is het aandeel dit jaar uit de startblokken geschoten, met een stijging van ruim 50% in drie weken.

Anfield Nickel draait om het Mayaniquel-project, een nikkelexploratieproject in Guatemala. Er zijn drie factoren die verklaren waarom het aandeel uit zijn as is verrezen. Om te beginnen is er de nikkelprijs. Die bood tot voor enkele weken een troosteloze aanblik. Van afgerond 30.000 USD per ton in 2011 evolueerden we naar 13.500 USD begin dit jaar. Maar de jongste dagen is de prijs weer richting 15.000 USD gestegen. De aanleiding is het Indonesische exportverbod voor ruw nikkelerts. Minstens 20% van de wereldwijde nikkelaanbod komt uit Indonesië. Dat is de reden waarom Goldman Sachs nikkel bij de drie favoriete metalen voor 2014 heeft geplaatst. Het houdt er rekening mee dat de nikkelprijs dit jaar stijgt tot 18.000 à 20.000 USD per ton, als de Indonesische overheid voet bij stuk houdt.

Ten tweede is het een geografisch voordeel dat het Mayaniquel-project zich niet in Azië, maar in Midden-Amerika bevindt. En ten slotte is er de evolutie in het verkoopproces van het Mayaniquel-project zelf. Al vele maanden worden onderhandelingen gevoerd met een kandidaat-koper, zonder doorbraak. Onlangs is een tweede kandidaat-koper opgedaagd. Die kan misschien eindelijk voor een doorbraak in het aanslepende verkoopproces zorgen.

We mikken op een verkoop van het nikkelexploratieproject dit jaar en hopen dat dit nog altijd kan tegen het dubbele van de huidige koers. Er is wel een meer dan gemiddeld risico, want in 2012 en 2013 is de verkoop er niet gekomen (rating 1C).

Teleurstellend

De koersontwikkeling bij Alstom is minder veelbelovend. De uitgestuurde winstwaarschuwing deed de koers ruim 10% naar beneden ploffen. De voorbije maanden herleefde de koers al enkele keren, maar na deze aankondiging zal dat minder vanzelfsprekend zijn. Alstom is een specialist in energiecentrales, distributie van elektriciteit en de bouw van tram- en metrostellen, met Siemens, General Electric en Bombardier als belangrijkste concurrenten. De gedaalde orders voor nieuwe energiecentrales doet de Fransen pijn. In het derde kwartaal van het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum 31 maart) werd voor 5,6 miljard EUR orders geboekt, of 11% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Maar na negen maanden staat de teller nog altijd 12% lager dan in het vorige boekjaar (15 miljard tegenover 17,2 miljard EUR).

De transportsector doet het wel goed, deels door een groot order voor een metroproject in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op 4,8 miljard EUR, zowat 3% minder dan in hetzelfde kwartaal in het vorige boekjaar en 4% onder de analistenconsensus. Na negen maanden ligt de omzet 1% lager. Zonder de wisselkoerseffecten van -4% is er een organische groei van 3%. Door de zwakte in energiecentrales verwacht de groep geen margeherstel (ebit-marge blijft ongeveer 7%). De marge zou in het boekjaar 2014-2015 zelfs nog licht kunnen dalen. De analisten – en ook wij – hadden op een margeherstel gemikt, zeker gezien de inspanningen van de groep om haar kosten te drukken. Die inspanningen moeten nu nog verder worden opgevoerd.

Alstom is een zware achterblijver, maar op basis van de winstwaarschuwing dreigt dat nog een tijdje zo te blijven. Tegen deze bodemkoersen zijn we niet geneigd onze positie te verkopen, tenzij zich de komende weken een buitenkans zou voordoen. We verlagen wel het advies naar ‘houden’ (rating 3C).

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

? Alstom: zwakke vooruitzichten duwen koers fors lager

? Bolloré: positie in Havas verder verhoogd

? Boskalis: koersdoel ongeveer bereikt

? Casino: overtuigende omzetcijfers derde kwartaal

? LVMH: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; resultaten 31 januari

? Michelin: een derde van de omzet komt uit Noord-Amerika, een markt die volop op dreef komt

? Standard Chartered: managementwissel leidt tot nieuwe koersdaling

? Telefonica: profiteert van heropleving Spaanse beurs begin 2014

? Volkswagen pref.: Europese autoverkopen herstellen voort

? Yum! Brands: koers is teruggevallen; adviesverhoging naar ‘koopwaardig’

Thema energie

? Areva: hoop op gunstig nieuws uit Niger doet koers verder opveren; afbouw positie

? Fred Olsen Energy: koers stabiliseert; uitkijken naar resultaten op 6 februari

? Schlumberger: resultaat boven verwachtingen

Thema goud en metalen

? Anfield Nickel: koers komt eindelijk los

? Lumina Copper: klimaat voor mijnbouw in Argentinië is aan het opklaren

Thema landbouw

? CF Industries: MLP-structuur wordt steeds concreter; ondersteunt koers

? Deere & Company: inkoopprogramma eigen aandelen van 8 miljard USD; herontdekt

? Nutreco: koers zakt, nadat concurrent Marine Harvest 26% van Grieg Seafood koopt

? Syngenta: wereldtopper in gewasbescherming

? Tessenderlo: sterke man Luc Tack legt verkoopproces divisie pvc-buizen stil

Thema vergrijzing

? Essilor: verlaging omzetgroei 2013 van 6 naar 5,4%

? Novo Nordisk: resultaten op 31 januari

? Sanofi: Genzyme breidt via Alnylam Pharmaceuticals uit in zeldzame genetische ziekten

? Thrombogenics: Alcon/Novartis gaat vele tientallen miljoenen EUR investeren in Puurs

? Tubize (fin): vervroegde conversie in aandelen van convertible UCB woog op koers; lichte verwatering belang Tubize

Partner Content