Adviesverlaging voor Tubize
UCB en Tubize behoorden tot de absolute Belgische uitblinkers van eind 2013.
We hadden meeval met de timing van de aankoop van Tubize, de controlerende holding (36,2% van de aandelen) boven het Belgische biofarmabedrijf. De voorbije drie maanden steeg het Tubize-aandeel met bijna 19%, tegenover 20% voor het aandeel van UCB en slechts 4,5% voor de Bel-20-index. UCB is dan ook erg populair bij analisten, en niet alleen in België. Zo werd in de laatste weken van vorig jaar bekend dat de Britse bank Barclays UCB had verkozen als ‘top pick’ onder de midcaps voor 2014, met een koersdoel van 57 EUR.
De argumenten zijn duidelijk: de stijgende verkopen van drie nieuwe en erg beloftevolle geneesmiddelen: Cimzia (middel tegen ziekte van Crohn en reumatoïde artritis), Vimpat (epilepsie) en Neupro (ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom). De verwachte piekverkopen in de periode 2015-2020 liggen voor die drie producten op 3,1 miljard EUR. In de loop van 2014 begint de markt mogelijk ook te anticiperen op de hopelijk gunstige klinische resultaten voor potentiële nieuwe producten in de pijplijn, met name brivaracetam (nieuw middel tegen epilepsie) en later epratuzumab (tegen lupus, een auto-immuunbindweefselziekte). Daarnaast kon UCB begin dit jaar, samen met partner Amgen, al positieve fase II-resultaten publiceren voor romosozumab (potentieel middel tegen botontkalking).
Het bedrijf toont zich ambitieus voor de komende jaren. Zo liet CEO Roch Doliveux in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt optekenen dat hij op een veel hogere omzet rekent tegen 2017. Voor de winstmarges stelde hij het industriegemiddelde van 25 à 30% voorop. We blijven op langere termijn volop vertrouwen in UCB en Tubize, maar door de zeer sterke stijging van de jongste weken en maanden zouden we toch wachten op een terugval alvorens het te kopen. Vandaar de adviesverlaging voor Tubize naar ‘kopen op correctie’ (rating 2B).
Positief rapport over Bolloré
Bolloré hebben we in de voorbeeldportefeuille opgenomen voor het Afrikaanse potentieel van de groep. Op het eerste gezicht lijkt dat overtrokken, omdat slechts een kwart van de omzet (afgerond 2,5 van de 10 miljard EUR) komt van Bolloré Africa Logistics. Maar als we naar de resultaten kijken, stellen we vast dat 80% van de bedrijfskasstroom (ebitda) van die divisie afkomstig is. Bolloré beschikt over het grootste logistiek netwerk van Afrika en is onder meer eigenaar van dertien havenconcessies. 2012 was weer een uitstekend jaar voor Bolloré Africa Logistics, met een omzetgroei van 18%.
Maar Bolloré is meer dan Afrika alleen. Zo raakte in de laatste dagen van vorig jaar bekend dat de holding van topman Vincent Bolloré nog 650.000 aandelen van de Franse mediagroep Havas heeft bijgekocht, zodat de participatie is opgelopen tot 36,7%. In november werd de koers vooral ondersteund door de succesvolle beursgang van Bolloré Blue Solutions (elektrische batterijen voor de elektrische wagen Bluecar). In december werd ook een akkoord gesloten tussen de havenautoriteiten van Abidjan (Ivoorkust) en Bolloré Africa Logistics voor een nieuwe terminal met een capaciteit van 2 miljoen containers. De terminal moet over vier jaar klaar zijn.
Maar de recente koersstijging heeft vooral te maken met een nieuw, erg gunstig rapport van het Franse beurshuis Exane BNP Paribas. Het gaat om een complex, maar zeer aantrekkelijk verhaal. Complex, omdat er tussen de flamboyante topman Vincent Bolloré en de holdingvennootschap Bolloré (voorheen Bolloré Investissement) maar liefst vier tussenschotten zitten (Omnium Bolloré, Financière V, Sofibol en het eveneens beursgenoteerde Financière de l’Odet, dat ruim 68% van de Bolloré-aandelen in handen heeft). Die houden ook nog eens participaties in elkaar aan. Exane BNP Paribas verhoogde het koersdoel voor Bolloré tot 500 EUR. We behouden het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B). De positie blijft dus in de voorbeeldportefeuille.
OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES
Thema consumptie middenklasse opkomende landen
Alstom: halfjaarresultaten gunstig onthaald
Bolloré: positie in Havas verder verhoogd (zie boven)
Boskalis: koers sterk op dreef door gunstige nieuwsstroom
Casino: overtuigende omzetcijfers derde kwartaal
Michelin: sterke euro zet resultaten onder druk
Pernod-Ricard: winstwaarschuwing concurrent Remy Cointreau woog op de koers
Standard Chartered: derdekwartaalcijfers ontgoochelen
Telefonica: Spaanse nieuwkomer; profiteert van groei in Latijns-Amerika en herstel in Europa
Volkswagen pref.: verbeterde rendabiliteit in derde kwartaal
Yum! Brands: aankoopadviezen van grote huizen
Thema (alternatieve) energie
Areva: Japan stopt niet met kernenergie
Fred Olsen Energy: koers herstelt; positie werd verstevigd
Schlumberger: op 17 januari bekendmaking vierdekwartaal- en jaarcijfers
Thema goud en metalen
Anfield Nickel: onderhandelingen over verkoop Mayaniquel-project lopen nog steeds
Lumina Copper: gesprekken over het Taca Taca-project worden binnenkort wellicht weer opgestart
Thema landbouw
CF Industries: overwegen van MLP-structuur voldoende voor forse koersopstoot; ruim helft positie verkocht
Deere & Company: aankondiging inkoopprogramma eigen aandelen van 8 miljard USD
Nutreco: met nieuwkomer inspelen op sterke groei aquacultuur
Syngenta: wereldtopper in gewasbescherming; nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille
Tessenderlo:exit CEO Frank Coenen; Luc Tack heeft de macht gegrepen; koersherstel
Thema vergrijzing
Essilor: nieuwkomer is wereldspeler in lenzen; ook fors groeipotentieel in opkomende landen
Novo Nordisk: wil marktaandeel op de Amerikaanse diabetesmarkt opkrikken tot 42 à 44% in tien jaar
Sanofi: positieve data van fase III-studie voor sarilumab, potentieel middel tegen reuma
Thrombogenics: positief rapport in Canada leidt tot koersherstel
Tubize (fin): adviesverlaging (zie boven)
Inside Selectie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier