AbbVie licentieert reumamiddel Ablynx niet

De farmareus AbbVie neemt dan toch geen licentie op het reumamiddel van Ablynx. Het nieuws deed het aandeel fors terugvallen.

We schetsten onlangs twee scenario’s voor het aandeel van Ablynx in het vierde kwartaal van 2016: een forse herstelrally, in het geval dat AbbVie een licentie neemt op het reumamiddel vobarilizumab, of een terugval onder 10 euro in het andere geval. Helaas is het tweede scenario uitgekomen. AbbVie neemt geen licentie. Ablynx ziet de daaraan gekoppelde mijlpaalbetaling van 75 miljoen dollar aan zich voorbijgaan. Waarom AbbVie afhaakt, is niet duidelijk.

Ablynx bevestigde na een analyse van de fase IIb-studieresultaten wel het geloof dat vobarilizumab het beste werkzaamheids- en veiligheidsprofiel in zijn klasse heeft. Daarom start het bedrijf zelf de voorbereidingen voor een fase III-studie op voor eind 2017. Ondertussen zoekt Ablynx een nieuwe partner voor de verdere ontwikkeling en de commercialisatie van het middel.


Mooi instapmoment

De fase II-studie met vobarilizumab voor de indicatie lupus, met verwachte resultaten in de eerste helft van 2018, blijft gewoon lopen. AbbVie heeft ook een optie om daarop een licentie te nemen, met een mogelijke mijlpaalbetaling van 25 miljoen dollar.

Vorig jaar keerde AbbVie, ondanks goede resultaten, ook al het reumamiddel filgotinib van Galapagos de rug toe. Finaal slaagde Galapagos erin een financieel veel aantrekkelijkere deal af te sluiten met Gilead Sciences. Dat moet Ablynx nu ook doen. Maar het is een serieuze streep door de rekening. De markt stuurde het aandeel naar 9 euro. In 2011 kreeg Ablynx al eens het deksel op de neus, toen Pfizer de ontwikkelingsrechten voor het reumamiddel ozoralizumab teruggaf. Achteraf bleek dat een zeer mooi instapmoment. We denken dat de geschiedenis zich herhaalt.


Zeer brede pijplijn

Ablynx is natuurlijk veel meer dan vobarilizumab. Het bedrijf heeft een zeer brede pijplijn met meer dan veertig programma’s, waarvan acht nanobody’s in klinische ontwikkeling zijn. Het verst gevorderde programma is caplacizumab, een middel tegen de zeldzame bloedziekte TTP. Dat product kan in de tweede helft van 2018 in Europa op de markt komen. Het goedkeuringsdossier wordt in het eerste kwartaal van 2017 ingediend. Bovendien meldde Ablynx tijdens de halfjaarrapportering dat de rekrutering van de lopende fase III-studie zo goed loopt dat het aantal patiënten met veertig wordt verhoogd tot 132. Dat is een zeer positief signaal. Zelfs op basis van voorzichtige veronderstellingen kleven we op dat programma een waarde van 6 euro per aandeel.

Daarnaast start nog dit kwartaal een fase II-doseringsstudie met het RSV-middel ALX-0171, de eerste geïnhaleerde nanobody. Dat product kan in het volgende decennium een piekomzet van meer dan 1 miljard dollar halen. Ten derde vermelden we de zeventien onderzoeksprogramma’s met Merck in de kankerimmunologie. Nauwelijks drie jaar na het begin van het onderzoek, starten volgend jaar al een of meerdere klinische studies. Cruciaal is ook de comfortabele kaspositie (289 miljoen euro eind juni), of ruim 4,5 euro per aandeel.

De koers reflecteert dus nauwelijks de waarde van caplacizumab en de cash. We vinden dat veel te goedkoop. Bovendien is het zeker niet uitgesloten dat Ablynx voor vobarilizumab een nieuwe deal kan afsluiten. Het aandeel blijft koopwaardig, maar met het bovengemiddelde risico dat eigen is aan biotech (rating 1C).


Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 546 miljoen euro

K/w 2015: –

Verwachte k/w 2016: –

Koersverschil 12 maanden: -23%

Koersverschil sinds jaarbegin: -43%

Dividendrendement: –

Partner Content