Vonken op Europese energiemarkt

© REUTERS
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Het was voorzichtigheid troef op de beurzen dinsdag. Beleggers wachten het rentebesluit en vooral de bijbehorende commentaar van de Amerikaanse centrale bank af, en houden ook de Nederlandse verkiezingen van morgen in de gaten

De Europese beurzen sloten uiteindelijk licht lager af. De Bel-20 leverde 0,54 procent in. De financiële waarden wogen op de index, net zoals Engie, dat een bod zou overwegen op de Innogy, een Duitse producent van groene stroom.

Na de middag woog de dalende olieprijs op het sentiment op de beurzen. Saudi-Arabië schroeft een derde van zijn productiebeperkingen terug. De vrij sterke cijfers uit China verdwenen op die manier snel uit beeld. De kleinhandelsverkopen stegen in China op jaarbasis met 9,5 procent, al was er 10,6 procent verwacht. De industriële productie dikte aan met 6,3 procent, wat wel beter is dan verwacht.

De Europese energiesector lijkt zich op te maken voor een consolidatiegolf. Het Franse Engie (-1,35%) zou een bod overwegen op het Duitse Innogy (+4,35%), dat is gespecialiseerd in groene stroom. Het bedrijf is een afsplitsing van het Duitse energiebedrijf RWE (+6,12%). De Duitsers brachten vorig jaar een belang van 23 procent van Innogy naar de beurs om hun verzwakte balans te versterken. RWE heeft de voorbije jaren zwaar geleden onder de Energiewende, waardoor Duitsland veel meer inzet op groene stroom. RWE boekte miljardenafschrijvingen op zijn klassieke centrales en zag zijn marges uit de productie en de verkoop van grijze stroom gevoelig dalen. Voor dit jaar verwacht RWE eindelijk licht beterschap. De onderliggende nettowinst zou stranden tussen 1 en 1,3 miljard euro, tegenover 777 miljoen euro in 2016. De tradingactiviteiten en Innogy moeten voor die winstsprong zorgen.

Innogy boekte vorig jaar een nettowinst van 1,12 miljard euro en heeft een beurswaarde van ongeveer 19 miljard euro. De overname van Innogy zou dus een behoorlijke grote deal zijn voor Engie, dat een beurswaarde van ongeveer 30 miljard heeft. Beleggers vrezen dat Engie mogelijk te veel betaalt voor Innogy, wat de koers van Engie lager stuurt, en de koersen van Innogy en RWE hoger. Voor Engie zou de deal passen in zijn nieuwe strategische koers: het verlegt de focus naar activiteiten die een stabielere inkomstenstroom opleveren, zoals de productie van groene stroom en het beheer van netwerken. De activiteiten die afhankelijk zijn van de volatiele grondstoffenprijzen, worden afgebouwd. Waarnemers verwachten nog meer deals in de Europese energiesector. Veel spelers hebben puin geruimd en hun balans versterkt, wat hen de financiële slagkracht heeft om hun strategie vorm te geven.

Umicore (-1%) koopt voor 82 miljoen euro zijn Koreaanse partner uit in de Zuid-Koreaanse joint venture Ordeg, die autokatalysatoren maakt voor Koreaanse autofabrikanten. Umicore zegt dat de deal meteen zal bijdragen aan de winst. De productie van katalysatoren was vorig jaar goed voor 42 procent van de bedrijfswinst van Umicore. Zuid-Korea was een van de weinige markten waar de omzet daalde, weliswaar in lijn met de automarkt.

De vastgoedvennootschap Befimmo (+0,18%) doet via een erfpacht van 99 jaar afstand van het kantorencomplex Brederode in hartje Brussel. De deal levert Befimmo 122 miljoen euro inkomsten op, maar het verlies van de huurinkomsten roomt de winst met 8 eurocent per aandeel af.

AgfaGevaert (+1,6%) geniet nog na van de sterke jaarresultaten. Vandaag kwam daar ook een koersdoelverhoging door KBC Securities tot 4,8 euro bij.

Luc Tack heeft vorige week voor 4,5 miljoen euro aandelen van Tessenderlo Chemie (+0,4%) bij gekocht. Voor een laatste pakket betaalde hij 35,79 euro. Tack heeft intussen meer dan 40% van Tessenderlo in handen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content