5 redenen waarom beleggers plots in paniek richting de uitgang rennen

© Getty
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Japanse Nikkei sloot deze ochtend met het grootste dagverlies sinds 1987. De Europese beursdag kleurt diep in het rood en de Amerikaanse futures voorspellen niet veel beters voor Wall Street later vandaag. De verkoopgolf rolt over de beurzen van alle continenten. Maar hoe is die golf op gang gekomen?

We sommen hieronder de nieuwsberichten van de afgelopen week op, die beleggers als verkoopsignalen hebben geïnterpreteerd. We geven ze weer in chronologische volgorde.

Woensdagochtend: Japanse centrale bank start met renteverhogingen

Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes waarschuwde meteen al voor narigheid, toen de Nippon Ginko afgelopen woensdag voor het eerst de rente verhoogde. De Europese Centrale Bank heeft de rente al een keer verlaagd, na een hele reeks renteverhogingen. De eerste renteverlaging van de Federal Reserve zit eraan te komen (zie volgende punt).

Het spookrijden van Japan veroorzaakt turbulentie op de financiële markten. Het land heeft echter weinig keuze. Door als enige grote land ter wereld krediet zo lang zo goedkoop te houden, is de Japanse munt dermate verzwakt tegenover de belangrijke handelsmunten dat producten uit het buitenland heel duur zijn geworden voor Japanners, wat inteert op de koopkracht.

Woensdagavond: Amerikaanse centrale bank hint op renteverlaging

De Amerikaanse centrale bank hield de rente vorige woensdag stabiel, maar Fed-voorzitter Jerome Powell liet verstaan dat er in september wellicht wel een renteverlaging komt. Een renteverlaging zorgt voor een daling van de financieringskosten voor bedrijven en geeft aandelen in principe wind in de zeilen. Als recessievrees de aanleiding is voor renteverlagingen, spreken we over een tweesnijdend zwaard.

Als consumenten vrezen dat ze hun werk zullen verliezen, houden ze ook met goedkopere kredieten de vinger op de knip. Als bedrijven vrezen dat de vraag naar hun producten zal terugvallen, stellen ze grote investeringen uit, ook al betalen ze minder rente op leningen.

Donderdag: Hoop op heropleving Europese industrie slinkt zienderogen

De Europese industrie kromp in juli net zoveel als in juni, volgens de meest recente HCOB PMI-cijfers. In de meeste landen van de eurozone is er echter sprake van een verslechtering van de situatie. Enkel in Italië en Ierland was er een verbetering. Het vertrouwen van de aankoopdirecteuren in de Duitse en de Franse industrie zakte respectievelijk tot het laagste peil in drie en zes maanden.

Een steile daling van de nieuwe bestellingen doet de aankoopdirecteuren bij de start van het derde kwartaal vrezen voor de tewerkstelling in de fabrieken. De producenten zullen het niet gemakkelijk hebben om de stijgende inputprijzen door te rekenen aan hun klanten. “De vraag zal niet snel terug opveren”, reageerde Cyrus de la Rubia, de hoofdeconoom van Hamburg Commercial Bank (HCOB). “Nieuwe bestellingen dalen nu al 27 maanden op rij, met een versnelling in juli.”

De la Rubia: “Het wijd verspreide geloof dat het economische herstel van de eurozone in een versnelling zou raken in de tweede jaarhelft, krijgt een deuk, door onze rondvraag bij de aankoopdirecteurs. Eerder dit jaar zag het er nog naar uit dat de sector stilaan uit het dal zou kruipen, maar in juni doken de eerste twijfels op, en in juli zijn die twijfels bevestigd. Gezien die zwakke data, zullen we wellicht onze voorspellingen voor de economische groei van de eurozone in 2024 moeten verlagen naar 0,8 procent.”

Vrijdag: Amerikaans banenrapport valt stevig tegen

In juli kwamen er slechts 114.000 banen bij in de Verenigde Staten, terwijl economen dachten dat er 175.000 banen bij zouden komen. Het cijfer van juni werd bovendien gecorrigeerd: in plaats van 206.000 nieuwe banen werden er slechts 179.000 banen gecreëerd in juni. In de informatiesector gingen zelfs banen verloren.

De werkloosheidsgraad steeg in juli met 0,2 procentpunt tot 4,3 procent. Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics telde in juli 7,2 miljoen Amerikanen zonder baan, tegenover 5,9 miljoen een jaar geleden. Een jaar geleden was de werkloosheidsgraad nog maar 3,5 procent.

Volgens het Bureau of Labor Statistics heeft de orkaan Beryl die op 8 juli in Texas toesloeg geen noemenswaardig effect op de nationale statistieken gehad.

Zaterdag: Warren Buffett verkocht helft van Apple-aandelen

Als de grootste en bekendste beleggersgoeroe ter wereld het tijd vindt om winst te nemen op zijn positie in Apple, is het misschien ook wel tijd om winst te nemen. Het aandeel van Apple zal naar verwachting fors lager duiken op Wall Street, bij de opening om 15.30 uur.

Berkshire Hathaway heeft 49,4 procent van zijn positie in de technologiereus Apple verkocht, leert de kwartaalupdate van de holding van Warren Buffett. Apple is en blijft de grootste positie van de holding en Buffett verkocht al eerder een stukje van Apple. Op de algemene vergadering van Berkshire Hathaway bevestigde Buffett dat Apple belangrijk zou blijven voor Berkshire Hathaway.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content