Vermogensbelasting: geen goed idee!
Je kan er bijna je uurwerk op juist zetten. Telkens er een begrotingscontrole aankomt, doen de (vooral Franstalige) linkse krachten er alles aan om vermogens en kapitaalwinsten te kapittelen.
Men tackelt vermogenden keer op keer met de beide voeten vooruit. Succesvol zijn en van daaruit kapitaal opbouwen lijkt wel misdadig. Als zo een smerige rijkerd in het vizier komt, past slechts één reactie. Geld afpakken om het vervolgens te geven aan hun electoraat. Een ander populair doel voor de vergaarde buit is deze te laten verdwijnen in de diepe krochten van een inefficiënt overheidsapparaat. Wanneer gaat men nu eindelijk eens beseffen dat kapitaal een belangrijke productiefactor is én dat die ‘smerige rijken’ wel zorgen voor welvaart voor iedereen? Dit is geen pleidooi voor een negentiende eeuwse samenleving met enkele rijken en vele armen zonder kans op sociale mobiliteit. Integendeel. Het moet een samenleving zijn van kansen geven. Maar die kansen moeten genomen worden. Als iemand vervolgens succesvol is, moet die geprezen worden. Niet verketterd worden en ingesmeerd worden met pek en veren!
Meerwaarden op aandelen
In de haat voor succesvolle burgers en hun kapitaal, worden ook vele onwaarheden verkondigd. Een van die hardnekkige onwaarheden is dat België meerwaarden op aandelen niet belast. Dat is manifest onjuist. Enkel meerwaarden op aandelen gerealiseerd door een goede huisvader zijn belastingvrij. De fiscus aanvaardt dat dit ook een beursmeerwaarde kan zijn (Comm. IB, nr. 90/8, 4°). Dit omdat een goed huisvader natuurlijk belegt volgens het principe van de risicospreiding. Naast een spaarboekje, woonhuis hoort daar een stukje aandelen bij. Meerwaarden op aandelen zijn in ons land dus principieel belast. Het is pas als men aantoont dat die meerwaarde gerealiseerd is als goed huisvader dat ze ook belastingvrij is. Buiten een dergelijk normaal beheer als goed huisvader, is de meerwaarde speculatief (tarief van 33%) of zelfs beroepsmatig (tarief tot 50%). Als je aandelen verkoopt aan de vennootschap die ze heeft uitgegeven bedraagt de belasting 21%. Dit tarief kan verhoogd worden met 4% rijkentaks. Wie beweert dat meerwaarden op aandelen in België zijn vrijgesteld?
Maar waarom komt die Bernard Arnault dan naar België? Dat is toch het ultieme bewijs dat het hier fiscaal ‘te’ goed is? Laten we niet naïef zijn. Vermoedelijk heeft de man ook fiscale motieven. Maar dit betekent niet dat de belasting in België te laag is. Wat juister is, is dat de belasting in Frankrijg belachelijk hoog ligt. Wie vindt een tarief van 75% inkomstenbelasting ‘normaal’? Daarbij komen nog eens onvermijdbare hoge successierechten, een belachelijk hoge jaarlijkse vermogensbelasting. Je zou verdorie voor minder gaan lopen!
Hogere belastingdruk
Vooraleer we in België alweer in een discours van belastingverhoging belanden, mag men niet vergeten dat de belastingdruk voor de beleggers nog maar net substantieel gestegen is. Zo zijn er dit jaar alleen al de opeenvolgende verhoging van de beurstaksen, de invoering van de rijkentaks en de verhoging van de roerende voorheffing. Misschien is het nu eens tijd dat burgers die de hangmat verkiezen, geactiveerd worden en hun steentje bijdragen. Zo niet zouden de Belgische vermogenden hun biezen wel eens kunnen pakken en België de rug toekeren. En dan resten ons zoals in Frankrijk enkel schandelijke krantenkoppen als ‘Casse-toi riche con’. Volg de discussie mee op Twitter via @Anton_Rivus.
Anton van Zantbeek
Advocaat Rivus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier