De ISM-cijfers in de VS, zowel in de industriële als dienstensectoren, duiden volgens professor Stefan Duchateau op een verdere versnelling van de Amerikaanse economische groei.
Dat is ongetwijfeld zeer goed nieuws voor de verwachte bedrijfswinsten maar drijft ook de rentetarieven naar hogere regionen waardoor de toekomstige groei opnieuw wordt gehypothekeerd en waarmee de aandelenkoersen terug onder druk worden gezet.
Deze keer echter- wonderwel- niet: De recente werkloosheidscijfers ontwikkelden immers minder gunstig dan verwacht hetgeen de Federal Reserve ervan zal weerhouden om (te) snel een einde te maken aan haar massale interventies in de obligatiemarkten.
Een dergelijke constellatie is natuurlijk ideaal om een opsprong in beurskoersen te veroorzaken : Het vooruitzicht van hogere bedrijfsresultaten, zonder een imminente verdere rentedreiging, laat zich immers alleen maar vertalen in hogere koersen.
Pas wanneer de werkloosheidscijfers zich substantieel zullen afbouwen, zal de Fed hardhandiger optreden en de rentevoeten verder naar boven laten evolueren.
De algemene verwachting is echter dat de centrale bank vanaf de tweede helft van september haar gevreesde “tapering” zal opstarten en hiermee zeer geleidelijk haar greep op de lange termijnrente zal lossen, met als einddoel een werkloosheidspercentage van 6,5% tegen eind 2014.