Twijfels doen beleggers vluchten naar goud en cryptomunten

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De voorkeur voor goud of cryptomunten heeft op de eerste plaats met leeftijd te maken. De jongere generatie zal eerder de hippere cryptomunten dan de klassiekere edelmetalen verkiezen. Het omgekeerde geldt voor de oudere generatie. Wat hen bindt, is een toenemend wantrouwen.

Wie dit jaar naar de evolutie van de internationale aandelenmarkten kijkt, krijgt niet meteen de indruk dat er veel aan de hand is. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China lijkt al bij al goed verteerd te worden. Dan is het des te opmerkelijker dat enkele helemaal niet klassieke, alternatieve investeringen voor aandelen, obligaties, vastgoed, … het ook opvallend goed doen in 2019.

Verzekeringspremie

We denken dan zowel aan de edelmetalen, met als blikvanger de goudprijs, als aan de cryptomunten, met als blikvanger de bitcoin. De goudprijs doorbrak in juni een zware weerstand, waardoor ook de langetermijntrend evolueerde van dalend naar stijgend. De cryptomunten leken eind vorig jaar op sterven na dood na een 80 à 90 procent koersval in amper één jaar. Maar sindsdien verveelvoudigden de koersen van de meeste cryptomunten weer.

Een aantal investeerders lijkt toch twijfels te hebben over de gezondheid van de economische en de financiële wereld. Want dat is onzes inziens toch de functie van die alternatieve beleggingsvormen. Je betaalt een verzekeringspremie voor het geval het compleet misloopt.

Capitulerende centrale bankiers

Het is volgens ons ook een uiting van de overtuiging dat het met het klassieke financiële systeem aan het mislopen is. Jarenlang vertelden de centrale bankiers ons, daarin gevolgd door het overgrote deel van de marktwaarnemers, dat de ultralage rente en de kwantitatieve versoepeling (het opkopen van obligaties door centrale banken met het opblazen van hun balansen tot gevolg) tijdelijke fenomenen waren, om de uitzonderlijke crisis van 2008/2009 te bezweren. Nu kunnen we enkel vaststellen dat het helemaal niet om een tijdelijke toestand gaat. Hij zal zich nog een hele tijd bestendigen en heeft zelfs zijn piek nog niet bereikt. Zelfs in een omgeving van historische lage werkloosheid en beurzen dicht bij een historische piek verlaagt de Federal Reserve over de rente en is het maar de vraag welk beleid zal worden gevoerd als de economie er echt slecht aan toe is. Negatieve rente? Helikoptergeld?

Toenemend wantrouwen

In die optiek van capitulerende centrale banken, snappen we de herwonnen interesse voor alternatieve beleggingen wel in de zoektocht naar een bescherming van het vermogen. Opvallender is dat beide alternatieve investeringskampen helemaal niet overeenkomen. Aanhangers van de bitcoin en andere cryptomunten spreken van ‘goud 2.0’ of het ‘digitale goud’ en vinden het gele metaal onhandig, omslachtig, ouderwets, een relikwie. Notoire goudkevers vinden digitale munten dan weer onbetrouwbaar, onveilig, zonder echte waarde, het goud van de dwazen.

De voorkeur voor het een of het ander heeft op de eerste plaats met leeftijd te maken. De jongere generatie zal eerder de hippere cryptomunten dan de klassiekere edelmetalen verkiezen. Het omgekeerde geldt voor de oudere generatie. Een toenemend wantrouwen is wat hen bindt. Maar dat is een heel traag en heel geleidelijk proces. Het zou niet meer dan logisch zijn, als de edelmetalen en de cryptomunten minstens een tussentijdse pauze zouden inlassen na de forse opmars de voorbije maanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content