Trumpvrees houdt aan
De Europese beurzen hielden zich lange tijd kranig, maar moesten toch het hoofd buigen nadat Wall Street lager was geopend.
Een aantal tegenvallende resultaten van Amerikaanse multinationals, waaronder Exxon Mobil en UPS, zette de toon. Ook de daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen woog op het sentiment. Vooral het vertrouwen in de vooruitzichten voor de volgende zes maanden daalde fors, wat wordt verklaard als trumpvrees. De dollar verzwakte, nadat Peter Navarro zich liet ontvallen dat de euro zwaar ondergewaardeerd is. Navarro is een topadviseur van Trump die bekendstaat om zijn protectionistische visie.
De Europese beurzen sloten af met een verlies van gemiddeld 0,5 procent. De Bel-20 verloor 0,64 procent. Op de brede markt blonk Nyrstar (+6%) uit dankzij een koersdoelverhoging door Goldman Sachs. De zakenbank kleeft een waarde van 11 euro op het zinkbedrijf.
Het biotechbedrijf Genticel (-6,4%) liet maandag na beurstijd weten dat het eind 2016 nog over 12,9 miljoen euro cash beschikte, wat volgens de verwachtingen is. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in immuniteitsziekten, verbruikt nog veel cash, omdat het nog geen geneesmiddelen op de markt heeft. In het vierde kwartaal stroomde er echter evenveel geld binnen als buiten, dankzij een belastingkrediet en een mijlpaalbetaling door het Serum Institute of India.
De stijging van de olieprijzen in het vierde kwartaal van vorig jaar bracht nog geen soelaas voor de resultaten van de Amerikaanse energiereus Exxon Mobil (-1,4%). De olieprijs steeg in die periode met gemiddeld met 14 procent, maar Exxon Mobil zag zijn kwartaalwinst voor de negende keer op rij dalen. De winst klokte af op 41 dollarcent per aandeel, tegenover 67 cent per aandeel een jaar geleden. Over heel 2016 daalde de omzet met 16 procent en de winst met 51 procent. De winstdaling is in het vierde kwartaal vooral het gevolg van een afschrijving van 2 miljard dollar op een aantal Amerikaanse gasvelden in portefeuille. Zonder die afschrijving zou de winst zijn gestegen.
Exxon Mobil moet intussen alle zeilen bijzetten om zijn beschikbare reserves op peil te houden. Een aanhoudend lage olie- en gasprijs kan tot 20 procent van de reserves ongeschikt maken om ze rendabel te exploiteren. Twee weken geleden investeerde het bedrijf nog 6,6 miljard dollar in de verdubbeling van de exploitatierechten voor schaliegas in de Verenigde Staten.
Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer (+0,6%) worstelt met het verlies van de patentbescherming op een reeks geneesmiddelen. Voor dit jaar verwacht Pfizer een omzet van 52 à 54 miljard dollar, wat iets minder dan verwacht is. Ook de winstverwachting van 2,5 à 2,6 dollar per aandeel is aan de magere kant. In het vierde kwartaal van 2016 zag Pfizer zijn omzet dalen met 3 procent, en ook de vergelijkbare winst bleef onder de verwachtingen. Het bedrijf probeert het patentverval te counteren met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en via de overname van concurrenten die medicijnen op de markt hebben of die aan het ontwikkelen zijn. Vorig jaar betaalde Pfizer nog 14 miljard dollar voor Medivation.
De pakjesbezorger UPS (-6%) kan niet profiteren van de steile opmars van e-commerce. In het vierde kwartaal bleven de omzet en de courante winst onder de verwachtingen. Netto was er zelfs een verlies door een zware pensioenvoorziening. De stijging van de courante winst haperde, doordat UPS veel pakjes moet bezorgen aan gezinswoningen, wat relatief duurder is dan leveringen in de stad of aan bedrijven. Daarnaast investeert UPS fors in zijn logistieke netwerk, wat op korte termijn een hap neemt uit de marges.
De oplawaai van de dag was er voor Under Armour (-24,3%), een producent van sportkledij. Het bedrijf groeide de voorbije jaren sterk door in te spelen op de trend om sportkledij ook als dagdagelijkse kledij te dragen, maar in het vierde kwartaal bleef de omzetstijging hangen op een teleurstellende 12 procent. Vorig jaar klom de omzet nog met 30 procent. De schoenenverkoop doet het wel nog goed, maar de kledingverkoop op de Amerikaanse thuismarkt hapert. Bovendien stapt de financieel directeur op ‘om persoonlijke redenen’. Beleggers besluiten dat de groei van Under Armour gebroken is.
De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (+5,5%) is een van de sterkste stijgers op de Europese beurzen, na de publicatie van sterke vooruitzichten. De keten verwacht dit boekjaar een omzetstijging met 10 à 15 procent, onder meer door de opening van 430 nieuwe winkels en extra verkoop via webshops. Het bedrijf wil fors investeren in de onlineverkoop. Ook de winstgevendheid zou dit jaar een stap vooruitzetten, omdat Hennes & Mauritz zijn investeringstempo iets terugschroeft. In het vorige boekjaar, dat afliep op 30 november, steeg de omzet met 6 procent, maar daalde de nettowinst met 10 procent. Hogere inkoopkosten door de duurdere dollar en investeringen in prijsverlagingen vraten aan de marges.
Beleggen in 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier