Danny Reweghs
Tijd om winsten op techno-aandelen te verzilveren
Het gezegde ‘the winner takes it all’ geldt in heel wat economische sectoren. Maar het is des te meer waar voor de technologiesector.
Daar hebben zich de jongste jaren een aantal bedrijven opgeworpen als de grote winnaars van de verregaande digitalisering van de economie en de doorbraak van cloud computing. We hadden het al eerder in een uitgebreidere analyse over de FAANG-aandelen: Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (op beurs onder de naam Alphabet Holding).
Andere, wat men gemakkelijkheidshalve de ‘klassieke’ technologiebedrijven noemt, hebben het heel wat moeilijker. Het verkoopmodel moet plaats maken voor een verhuurmodel. Want waar fameuze winnaars zijn, daar zijn er ook zware verliezers. IBM, met vijf jaar op rij dalende omzetten, wordt meer en meer het symbool van de ‘oude gloriën’ die het bijzonder moeilijk hebben om zich aan de snel veranderende wereld aan te passen.
Maar ook nieuwkomers worden weggedrukt door de giganten. Kijk maar naar de koersontwikkeling bij Snap Inc, de maatschappij boven de bij de jeugd nochtans zeer populaire app Snapchat. Bij de beursgang in het voorjaar was er nog sprake van een stormloop op de aandelen, maar intussen is de koers al gehalveerd vanaf de piek na tegenvallende kwartaalcijfers. Facebook trekt een steeds groter stuk van de koek onlineadvertenties naar zich toe en biedt intussen ook via zijn dochter Instagram heel wat features aan die Snapchat populair hebben gemaakt.
Miljardendans
Die succesverhalen zijn absoluut niet aan de aandacht van Wall Street voorbijgegaan. De voorbije maanden mocht je niet te veel met de ogen knipperen of je had weer een extra miljard dollar beurswaarde gemist. Dit jaar klom de beurswaarde van de FAANG-aandelen met 570 miljard dollar, zodat de vijf megasterren boven de 2300 miljard aan beurswaarde zijn uitgekomen. Apple alleen al zit boven 800 miljard dollar en het is volgens de meeste analisten een kwestie van maanden alvorens voor het eerst in de beursgeschiedenis de magische grens van 1000 miljard of 1 biljoen doorbroken wordt. Amazon en Facebook piepten al even boven 500 miljard, maar toen kwam de verbale oorlog tussen de VS en Noord-Korea in een stroomversnelling.
De evidentie waarmee de markt aanneemt dat deze aandelen alleen maar kunnen blijven stijgen, is opvallend. Alsof FAANG-aandelen niet onderworpen zijn aan de wetten van de zwaartekracht. In dat opzicht waren de recente ‘nucleaire’ turbulenties toch weer een waarschuwing. De komende weken zullen op dat vlak een verdere wake-upcall vormen en degenen die zouden beginnen te zweven, weer met de voeten op de grond zetten. Ook voor deze megasterren is het moment daar om winsten te verzilveren en de rijpe technovruchten te plukken. Beter dat dan achter de soms parabolisch gestegen koersen aan te hollen. Er komen echt nog betere aankoopmomenten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier