The trend is your friend

Het is eenvoudiger mee op de trein te springen dan een aandeel te kopen tegen een zo laag mogelijke koers. Maar waarom proberen beleggers dan altijd zo laag mogelijk te kopen?

Op het jaarlijkse Salon d’Analyse Technique in Parijs op 22 en 23 maart was de opkomst alweer groot. Beleggers keken uit naar tips en stelden vragen over de aandelen in hun portefeuille. De meeste vragen gingen over ‘goedkope aandelen’ _ de lijngrafieken waarvan u de recentste koers rechts beneden op de grafiek kunt aflezen. Wie deze bijdrage regelmatig leest, weet dat sterke aandelen uit sterke sectoren mijn voorkeur hebben. Dat zijn de lijngrafieken waarvan u de koers rechts bovenaan ziet.

We hernemen een aantal elementen uit de technische analyse voor het beheer van uw beleggingsportefeuille. Een dynamische portefeuille bestaat uit twintig aandelen. Dat mogen er meer zijn, maar elk extra aandeel vergt meer opvolging. De aandelen van een bedrijf koopt u bij voorkeur in drie fasen. U spreidt de aankoop het beste over meerdere weken en maanden. Zo koopt u enkel bij als het aandeel aan uw verwachtingen heeft voldaan. Daarmee verhoogt u het gewicht van de aandelen die het goed doen. Aandelen bijkopen om de aankoopprijs te verlagen is uitgesloten, want u bent consequent en u verkoopt wanneer uw aandeel onder uw stoploss noteert.

Het percentage aandelen in uw beleggingsportefeuille wordt bepaald door de marktomstandigheden. Daarvoor filtert u de nieuwsberichten. Voorbeelden van vragen zijn: wat doet de dollarindex, de langetermijnrente en de prijs van koper, olie en goud? Welke landen stijgen het felst? Welke sectoren doen het goed en welke zijn te mijden? Staan beursindexen tegen of boven een belangrijke weerstandszone? Zijn er economische of politieke elementen die een gunstige invloed op bepaalde sectoren hebben? Die analyse gebeurt wekelijks en neemt hooguit twintig minuten in beslag. Ze bepaalt het gewicht van de aandelen in uw beleggingsportefeuille en voorkomt dat u aandelen uit zwakke sectoren koopt.

Er zijn trendaandelen en countertrendaandelen. Trendaandelen zijn aandelen die in een opwaartse trend zitten. Elke top en elke bodem is hoger dan de voorgaande. U belegt op lange termijn en u sluit uw positie bij een trendommekeer. De trendommekeer voltrekt zich meestal langzaam, het risico is dus beperkt. Bij countertrendaandelen is de timing cruciaal, want elke nieuwe top en elke nieuwe bodem is lager dan de voorgaande. U koopt tegen een zo laag mogelijke koers. Gaat de koers toch door zijn steun, dan valt de koers procenten lager. Het risico is hier dus groot.

Wat is het eenvoudigste: mee op de trein springen of kopen tegen een zo laag mogelijke koers? Juist, op de trein springen is eenvoudiger. Maar waarom proberen beleggers dan altijd zo laag mogelijk te kopen? Dat fenomeen stelde ik weer vast op het salon in Parijs. Beleggers stellen vragen over zwakke aandelen als Peugeot, ArcelorMittal en EDF, maar zeggen geen woord over Plastic Omnium, Sartorius of Eurofins Scientific. Toch zijn dat de aandelen die elke week een nieuwe top halen en kans maken om in het lijstje van de beste aandelen van 2013 te eindigen. Daarom gaat maximaal 20 procent van de portefeuille naar countertrendaandelen en 80 procent naar veiligere, sterke trendaandelen.

En dan de eeuwige vraag op zo’n beursdag: “Ondertussen zit ik opgescheept met verliezen in mijn portefeuille. Die aandelen kan ik nu toch niet met verlies verkopen?” Stel dat u beschikt over een portefeuille van 50.000 euro. De portefeuille bevat schitterende aandelen, maar ook enkele dalers. U beslist die verliezers te elimineren. Hoeveel zit er nog in uw portefeuille als u die verliezers verkoopt? Inderdaad, nog altijd 50.000 euro. De volgende dag begint u met een schone lei en u beschikt over vers kapitaal. En voor al uw nieuwe aankopen bent u verzekerd, want u bepaalt vanaf nu op voorhand uw stoploss.

Om succesvol te beleggen met technische analyse, onthouden we drie dingen uit dit artikel. Een verlieslatend aandeel verkopen heeft geen invloed op de totale waarde van een beleggingsportefeuille. Een succesvolle belegger hoopt niet op een aandeel, maar investeert in een aandeel. En een portefeuille bestaat hoofdzakelijk uit trendaandelen. The trend is your friend.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content