Telenet wil 18% van zijn aandelen terugkopen
De Vlaamse kabeloperator heeft zonet aangekondigd dat het 20.673.043 aandelen wil terugkopen aan 35 euro. Met deze uitgave van meer dan 700 miljoen euro zou Telenet 18% van zijn kapitaal vernietigen
Met deze uitgave van meer dan 700 miljoen euro zou Telenet 18% van zijn kapitaal vernietigen. Dit betekent dat de financiële hefboom – de verhouding van de schulden tot het eigen vermogen – opnieuw zou stijgen.
Deze operatie is alvast goed nieuws voor de grootste aandeelhouder van Telenet, de Amerikaanse Liberty Global groep. Indien Liberty zelf geen aandelen verkoopt aan Telenet, zou door de terugkoop het belang van Liberty in Telenet automatisch stijgen van 50% naar 61,2%. Op die manier kan de groep rekenen op een groter deel van de toekomstige dividenden. Een meerderheidsbelang is ook gemakkelijker te verkopen, omdat een overnemer geen schrik moet hebben van andere jagers. Deze laatste kunnen in de open markt immers slechts 38,8% van de aandelen kopen.
Of dit goed nieuws is voor de kleinere aandeelhouders is echter maar de vraag. Hoewel ze hun aandelen de komende maanden aan 35 euro zullen kunnen verkopen aan Telenet, zal de schuldgraad van de groep opnieuw stijgen. De inkoop van de aandelen zal immers gebeuren met nieuwe schulden. De verhouding tussen de netto financiële schuld en de bedrijfskasstroom (ebitda) zal rond 4,5 uitkomen, tegenover 3,5 à 4,5 voor de operatie. De voorbije jaren is duidelijk gebleken dat een te hoge financiële hefboom een dodelijke handicap kan worden in geval van onrust in de financiële markten of indien de resultaten tegenvallen.
De inkoop van eigen aandelen betekent ten slotte ook dat Telenet een kruis heeft gemaakt over de overname van Base (dat door moedergroep KPN in de etalage is gezet). De mogelijkheden voor externe groei zijn dus beperkter geworden, omdat de groep eerst en vooral zijn schulden terug zal moeten afbouwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier