Syngenta betaalt premie van 70 procent voor Devgen
Na IRIS en Telenet is het de beurt aan Devgen dat een prooi wordt van zijn partner. Het Zwitserse Syngenta biedt 16 euro per aandeel.
Het Devgen-aandeel ontpopt zich tot een van de absolute smaakmakers op NYSE Euronext Brussel dit jaar. De koers is immers al bijna verdrievoudigd. Een jaar geleden werd er nog 3,7 euro voor een aandeel betaald en in mei jongstleden noteerde het aandeel nog in de buurt van 5 euro. Voor de koersontwikkeling veranderde echter alles toen Devgen een fraaie deal kon aankondigen met de Zwitserse reus en de absolute wereldmarktleider in gewasbeschermingsmiddelen Syngenta. En in die korte periode van samenwerking zijn de Zwitsers blijkbaar dusdanig overtuigd van het potentieel van de Gentse agrobiotechbedrijf dat er nu een bod in liquide middelen volgt tegen 16 euro per aandeel. Een premie van liefst 70% ten opzichte van de laatste koers.
Devgen ontwikkelt zaden met een hoge opbrengst en milieuvriendelijke gewasbeschermingstechnologie. Daarnaast en vooral is er de productie en de verkoop in het Indisch subcontinent en in Zuidoost-Azië van hoogkwalitatieve hybride zaden voor belangrijke gewassen zoals rijst, zonnebloem, sorghum en parelgierst. Devgen’s gewasbeschermingsafdeling ontwikkelde een nieuwe nematicide, met name een agrochemisch product dat gewassen beschermt tegen schade veroorzaakt door plantparasitaire nematoden. Het gaat om het eerste niet toxisch nematicideproduct in 15 jaar op de markt. De overeenkomst met Syngenta laat toe om Devgen’s basistechnologie RNAi gedurende zes jaar toe te passen in de pijplijn aan gewasbeschermingsmiddelen van de Zwitsers. Dit levert een initiële betaling van 22 miljoen euro op (zal zitten in de cijfers voor het tweede semester) en er is een jaarlijkse financiering van onderzoekskosten voor 4,8 miljoen euro. De klemtoon zal liggen op RNAi-spray om insecticiden onder controle houden.
Monsanto
Heel veel jaren werkte Devgen intens samen met de Amerikaanse wereldspeler Monsanto. Het Gentse bedrijf kocht zelfs de zadenbusiness van Monsanto en kreeg zo toegang tot cruciale markten, op de eerste plaats uiteraard India, de absolute nummer 1, maar ook Indonesië, de Filipijnen …. Overal is het aandeel van hybride rijst in de totale productie nog steeds marginaal (amper enkele procenten). In het verwerven van markttoegang is Devgen geslaagd. Het behoort tot de kop van een uitdunnend peloton (5 à 6 hebben voldoende kwaliteit met onder meer toppers als Bayer, Pioneer en uiteraard ook Syngenta). De missie en de toekomst voor Devgen is en blijft de rol spelen van pionier bij de omschakeling naar hybride rijst in India en Zuidoost-Azië via de ontwikkeling en commercialisering van de Nieuwe Generatie Hybride Rijst (NGHR), waarvan de effectieve verkopen zijn voorzien vanaf 2014. Later moet nog de genetisch gemodificeerde rijst (GMO-rijst) volgen.
Kans op tegenbod klein
De deal met Syngenta bewijst de kwaliteit van de Devgen-technologie. De Zwitsers zijn overtuigd dat het Gentse agrobiotechbedrijf een hoofdrol zal spelen in de volgende generatie hybride rijstsoorten, want anders zouden ze niet een dusdanig hoge premie betalen. Dat maakt ook de kans klein dat Monsanto een tegenbod zal overwegen. Het is wel het derde Vlaamse agrotechnologiebedrijf met grote ambities dat door een Europese speler wordt opgekocht. BASF kocht Crop Design, Bayer verwierf Plant Genetic Systems en nu staat dus Syngenta op het punt Devgen binnen te halen.
Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier