Staat ook China in de startblokken?

De beursindex van Japan stijgt verder. Ook het technisch plaatje van de Chinese beursindex is veelbelovend.

Alle economen waren het er tien jaar geleden al over eens: de vooruitzichten voor China waren gigantisch en de Verenigde Staten hadden afgedaan, onder meer door hun gigantische schuldenberg. Wie zich weinig met de beurs bezighoudt, gelooft nooit dat de Chinese beursindex op dezelfde hoogte noteert dan tien jaar geleden. En dat terwijl de Verenigde Staten dag na dag een nieuwe historische beurstop halen. Maar de markt heeft altijd gelijk. “Never fight the trend.” Volg de trend tot het tegendeel bewezen is.

Net zoals alle andere wereldwijde beursindexen kende de beursindex van Sjanghai een sterke daling in 2007 en 2008. Nadien volgde een stijging van 43 procent, maar sinds augustus 2009 gaat het bergaf. Toch is een verbetering in zicht. In december 2012 vormde zich een bodem op 1949 punten en de index steeg in een paar maanden tot 2444 punten – een verschil van net geen 500 punten of 25 procent. Die stijging met 500 punten is opnieuw gehalveerd. Die koersbeweging maakt de beursindex van Sjanghai technisch interessant.

Enerzijds bestaat er nu een vlaggenstok (p0, p1 en p2 op de grafiek) en anderzijds een omgekeerd hoofd- en schouderpatroon, twee opwaarts gerichte patronen uit de technische analyse. Op basis van de vlaggenstok bedraagt het koersdoel 2280 + 500= 2780 punten. Op basis van de omgekeerde hoofd en schouder kom ik uit in de buurt van 3000 punten. Dat is de belangrijke horizontale weerstandszone van november 2010 tot mei 2011.

Daalt de beursindex onder 2130 punten, dan zijn de koerspatronen negatief doorbroken en dient u uw positie te sluiten. De risico-winstverhouding is interessant, u kunt daarom een eerste positie op de beursindex van Sjanghai overwegen, bijvoorbeeld via een tracker. Wordt de high op 2444 punten doorbroken, dan is de formatie een feit en kunt u uw positie verhogen.

‘Volume goes with the trend’ is een basisregel uit de Dow-theorie van Robert Rhea (1932). Dat betekent dat koersen moeten stijgen met stijgende volumes en bij koersdalingen moet het volume afnemen. Het koerspatroon en het volume op de Sjanghai-index is hét schoolvoorbeeld uit de technische analyse: bij de vorming van de wig en bij de uitbraak ziet u dat het volume verloopt volgens de technische vereisten. Bij de stijging stijgen de volumes en bij de daling verminderen de volumes.

De gemiddelden dalen, en dus blijft de dalende trend overheersen. Maar vanuit het volumeverhaal mogen we aannemen dat de kans op een trendommekeer reëel is. Zijn de kruisingen van de gemiddelden een feit, dan kan de Sjanghai-index ook een langetermijnstijging inzetten. Ook de MACD, een indicator gebaseerd op de afstand tussen twee voortschrijdende gemiddelden, geeft op dagbasis een koopsignaal. Op weekbasis staat de MACD boven de nullijn en op maandbasis heeft de MACD zijn seingever positief doorbroken.

Om succesvol te beleggen aan de hand van technische analyse onthouden we uit dit artikel: controleer regelmatig internationale beursindexen; er zijn altijd beleggingskansen; het volume moet de koers volgen; als tien gemiddelden elkaar opwaarts kruisen, is de trendkeer een feit; en de MACD is een trendindicator die moet stijgen.

Op voorwaarde dat de Amerikaanse beursindex geen plotse duik maakt, plaatst u de Sjanghai-beursindex het beste op uw favorietenlijstje om te volgen.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content