Erik Joly
‘Speculatietaks eerste maanden rem op kleinere aandelen’
ABN AMRO-hoofdstrateeg Erik Joly start 2016 positief over aandelen. Al verwacht hij de eerste maanden een lagere handel in kleinere aandelen door de invoering van de speculatietaks.
Elke maandag schotelen we drie vragen voor aan een econoom of strateeg die zijn licht laat schijnen over een actueel thema. Vandaag: Erik Joly, hoofdstrateeg bij ABN AMRO.
1. Vanaf 1 januari gaat de speculatie- of kleinebeleggerstaks in voege. Denkt u dat dit een koersimpact kan hebben op kleine Belgische aandelen? Zoja, in welke richting?
De lage rente is een zegen voor ondernemers die zich goedkoop zullen kunnen blijven financieren
“De kleine – en middelgrote Belgische aandelen hebben er vorig jaar andermaal een mooie rit op zitten. Echt verwonderlijk is dat natuurlijk niet: deze bedrijven zijn goed bezig, zitten op schema qua cashflows, en bieden vooral een aantrekkelijk dividendrendement. De lange termijn rentes in de eurozone zullen bovendien niet sterk oplopen, wat voor de nodige steun moet zorgen voor de beurzen. Net voor de invoering van de kleinebeleggerstaks hebben heel wat beleggers wel nog snel wat bijgetankt. Daarom valt te verwachten dat de handel in de eerste maanden van 2016 lager zal uitvallen, met eerder horizontale koersevolutie tot gevolg. Maar een terugval lijkt me weinig waarschijnlijk.”
2. Bestaat het januari-effect op de beurzen? Is het een goed idee om mijn nieuwjaarcenten zo snel mogelijk in aandelen te stoppen?
“Het januari-effect, waarbij beleggers in het begin van het jaar aandelen terugkopen die in december van het jaar voordien verkocht werden, lijkt de laatste jaren wat op de terugweg. Vooral in de periode 1985-2000 speelde het januari-effect. Historische cijferreeksen in de VS tonen bovendien aan dat het vooral de Russell 2000, een index met kleinere Amerikaanse aandelen, goede prestaties neerzette (gemiddeld 0.3 procentpunt meer dan de S&P 500-index). De laatste jaren tekent de maand januari voor zowel positieve als negatieve returns. Maar aangezien we positief blijven op de aandelenmarkten, mag dit geen reden zijn om nu niet te investeren in de markt.”
3. Het ondernemersvertrouwen is hoog, en de euro, de olie en de rente laag. Hoe belangrijk zijn die factoren. Mogen we in 2016 nog eens 2 procent groei verwachten in Europa en België?
“De rente zal door het verlengde aankoopprogramma van de Europese Centrale Bank niet onmiddellijk hoger gaan. Een zegen voor ondernemers die zich goedkoop zullen kunnen blijven financieren. Een behoorlijke binnenlandse vraag in combinatie met een verbeterde werkgelegenheid zijn uiteraard ook goed voor het ondernemersvertrouwen. En ook de euro zal steun blijven geven (wij zien de euro richting 0.95 dollar evolueren). De vermoedelijk aantrekkende olieprijs ten slotte zien we niet als een domper op de feestvreugde, waardoor de groei in Europa volgens onze berekeningen rond 2 procent zou moeten uitkomen.”
3 vragen aan een econoom of strateeg
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier