Speculatiebelasting schrikt bodemvissers af
De jongste handelssessies staan veel kleine Belgische aandelen zwaar onder druk. Volgens specialisten ontsnappen de smallcaps niet aan de onrust op de wereldwijde markten, maar de bodem ligt ook lager door de invoering van de speculatiebelasting.
De beurzen beleven voorlopig een rotjaar. Er zijn onzekerheden genoeg die beleggers de moed in de schoenen doen zinken: de onrust over China en de wereldeconomie, de kelderende olieprijs en het einde van het gratis geld in de Verenigde Staten. Opvallend is dat ook de Belgische small- en midcaps – beursgenoteerde bedrijven met een relatief kleine beurswaarde – al enkele dagen in de uitverkoop staan.
De zwaarste klap kreeg Agfa Gevaert. De beeldvormingsgroep zag de jongste vijf handelssessies bijna een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan. Daarnaast vielen de meer risicovolle biotechnologieaandelen uit de gratie, getuige de stevige verliezen voor Celyad (-22,3%), Bone Therapeutics (-20,5%), ThromboGenics (-16,7%) en Genticel (-15,2%). Maar ook meer traditionele bedrijven als Euronav (-12,9%), Tessenderlo (-12,4%), Roularta (-11,9%) en Recticel (-11,7%) gingen onderuit.
Kleine markt
Volgens Guy Lerminiaux, fondsbeheerder bij DegroofPetercam, is het niet ongebruikelijk dat kleine Belgische aandelen pas later van de hand gaan, als de beurzen al een tijd slecht presteren. “Een correctie toont zich eerst in de aandelen uit de grote indexen, of in aandelen waar afgeleide producten voor bestaan. Dat is niet het geval voor die kleinere Belgische aandelen.”
Dat de daling nu meer uitgesproken is, hoeft ook niet te verbazen. Bij een stevige beurscorrectie is de klap voor kleine aandelen vaak wat erger. Net zoals die aandelen omgekeerd vaak beter presteren in goede beurstijden. Dat heeft volgens Lerminiaux veel te maken met de beperkte liquiditeit. “Als een fondsbeheerder een deel van zijn positie moet verkopen, kan dat door de kleine markt onmiddellijk stevige koersschommelingen veroorzaken.”
Meerwaarde en minwaarde
Patrick Casselman, aandelenstrateeg bij BNP Paribas Fortis, denkt dat het gebrek aan kopers niet uitsluitend te maken heeft met de woelige markten, maar ook met de invoering van de speculatiebelasting. De overheid heft sinds begin dit jaar een belasting van 33 procent op de meerwaarde van aandelen die binnen de zes maanden weer worden verkocht. Minwaarden kunnen niet van de meerwaarden worden afgetrokken. “Eind vorig jaar zagen we nog een sterke stijging van veel kleinere aandelen. De meeste beleggers die interesse hadden in die bedrijven, hebben toen nog snel gekocht, omdat je die aandelen geen zes maanden moet bijhouden om de speculatiebelasting te vermijden”, meent Casselman.
Hij denkt dat de huidige malaise voor de small- en midcaps mogelijk langer aanhoudt dan voorheen. “Vroeger kon je erop rekenen dat de actieve kleine belegger afgestrafte aandelen begon op te vissen. Vandaag zal hij misschien iets langer twijfelen. Want hij moet wel het risico nemen, terwijl winst en verlies ongelijk behandeld worden.”
Instapmoment
De voorbije jaren deden de kleine aandelen het bijzonder goed. De Bell Small-index staat bijvoorbeeld nog altijd dubbel zo hoog als begin 2012, en doet daarmee een derde beter dan zijn grote broer, de Bel20. “Misschien hebben we de piek wel gezien, na een cyclus van zes à zeven goede beursjaren”, zegt Casselman. “Het is alleszins te vroeg om massaal in te stappen. Het huidige klimaat is niet echt gunstig voor risicovollere smallcaps.”
Maar hier en daar ziet de strateeg toch een koopgelegenheid opduiken. “Er is natuurlijk een reden waarom sommige aandelen dalen. Maar zo sterk? Agfa Gevaert bijvoorbeeld. Operationeel is daar sinds begin dit jaar niets veranderd. Sommige kleinere aandelen zijn misschien wel voldoende afgestraft om ze terug op te pikken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier