Solvay springt over de hoge lat
Na een aarzelende beursstart trokken beleggers zich op aan vrij sterke bedrijfsresultaten en de optimistische vooruitzichten van de ondernemingen. De sterke euro kon de pret niet bederven.
Maandag klom de euro nog richting 1,18 dollar, maar vandaag vertraagde de opmars, ondanks verse conjunctuurindicatoren die een groei van 2 procent in Europa bevestigen. Ook in de Verenigde Staten bevestigen indicatoren de expansie van de industrie.
De Europese beurzen sloten af met winsten die her en der opliepen tot meer dan 1 procent, zoals op de Duitse DAX. De Bel-20 hield het bij een winst van 0,45 procent. Solvay kan het peloton aanvoeren dankzij sterke kwartaalcijfers. De farmawaarden Galapagos en UCB sloten de rij.
Buiten de Bel-20 valt het verdere herstel van Exmar (+8,64%) op. Maandag suggereerde het management dat de drijvende aardgasfabriek Carribean FNLG op het punt staat een klant te vinden. Dat zou het felgeplaagde Exmar wat ademruimte geven.
Bij Solvay (+1,9%) vertaalt een sterk kwartaalrapport zich in een bescheiden koerswinst. Na de sterke koersstijgingen eerder dit jaar lag de lat hoog voor Solvay en hielden beleggers rekening met een sterk tweede kwartaal. De omzet steeg 11 procent meer dan verwacht, omdat volumes in alle divisies van de chemiereus aanhoudend blijven groeien. Ook de bedrijfscashflow versloeg met een stijging van 18 procent de verwachtingen. Solvay profiteert van de gunstige conjunctuur die de vraag ondersteunt, onder meer in de autosector, maar het bedrijf slaat ook munt uit de trend naar duurzame mobiliteit met zijn strategische bijsturing richting lichte composietmaterialen van de voorbije jaren. De sterke cijfers geven het management voldoende vertrouwen om de winstverwachting voor dit jaar op te trekken. In plaats van een winstgroei van 5 procent zit er een winstgroei van 10 procent in, al wordt het bedrijf geholpen door een eenmalige meevaller van 38 miljoen euro die het gevolg is van een pensioenregeling voor de werknemers van het Amerikaanse Cytec, dat Solvay in 2015 heeft overgenomen.
Dat de chemie de wind in de zeilen heeft, bewezen ook de sterke resultaten van de Nederlandse chemiereus DSM (+5,6%). In het tweede kwartaal steeg de omzet met 8 procent en de bedrijfscashflow met 15 procent, wat een stuk meer is dan verwacht. Ook DSM trekt de verwachtingen voor 2017 op en rekent nu op een toename van de bedrijfscashflow met meer dan 10 procent.
De holding GBL (+1,3%) publiceerde gisteren na beurs de resultaten over het eerste halfjaar. De nettowinst klokte af op 474 miljoen euro, waarvan 359 miljoen euro te danken is aan cashinkomsten van de dividenden die de holding vergaart uit haar participaties. Die cashinkomsten zijn een belangrijke graadmeter voor de prestaties van de groep. Dit jaar volstaan ze niet om het dividend te financieren, waardoor de pay-outratio stijgt tot meer dan 100 procent. GBL probeert de kasinkomsten nieuw leven in te blazen door afscheid te nemen van de grote Franse participaties (zoals Total en Engie), en meer te investeren in groeibedrijven (zoals Adidas, Umicore, Burberry) en in durfkapitaal. Die strategie werpt stilaan vruchten af door stijgende kasinkomsten en de sneller stijgende nettoactiefwaarde van de portefeuille.
De Britse energiegigant BP (+2,8%) boekte in het tweede kwartaal een aangepaste winst van 684 miljoen dollar, wat gevoelig meer is dan verwacht. De winst werd aan de ketting gehouden door een afschrijving van 753 miljoen dollar op een mislukt project in Angola, zoals werd bekendgemaakt in juni. De sterke resultaten worden wel overschaduwd door de stijgende schuldenlast. BP betaalde in de eerste helft van het jaar nog 4,2 miljard dollar aan boetes en schikkingen in de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dankzij de sterke generatie van cashflow zou die oplopende schuldenlast een tijdelijk fenomeen moeten zijn. BP genereert voldoende cash om zowel de investering als het dividend te betalen, zodat er geld overblijft voor schuldafbouw. Net zoals bij de meeste andere oliebedrijven raken de in- en uitgaande kasstromen bij BP al in evenwicht bij een olieprijs van minder dan 50 dollar per vat. BP verkoopt ook activa om de schulden terug te dringen.
Apple publiceerde dinsdag in de Verenigde Staten nabeurs kwartaalresultaten. In Brussel is het woensdag uitkijken naar de cijfers van Nyrstar en Melexis. In Nederland opent ING de boeken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier