Scheurtjes in de obligatiebubbel

De tienjarige Duitse obligatie-index German Bund en de dertigjarige Amerikaanse obligatie-index beleefden een slechte maand. Is dat slechts een beperkte terugval? Of is er meer aan de hand?

Sinds 1981 is de Amerikaanse langetermijnrente gedaald van 14,59 naar 2,10 procent. De Amerikaanse obligatie-index T-Bund steeg daarmee van 22,23 naar 153,34 punten. In dezelfde periode – 32 jaar – steeg de Amerikaanse aandelenindex Dow Jones van 900 naar 15.500 punten. Maar de T-Bund en de German Bund, de Duitse obligatie-index, noteren rond een technisch cruciaal niveau, waardoor de stijgende trend van de voorbije 32 jaar in het gedrang komt.

De German Bunds dreigt de trendlijn onder de bodems van december 2011 tot maart 2013 neerwaarts te doorbreken. Die daling staat in de sterren geschreven wanneer zijn Amerikaanse tegenhanger onder de steunlijn S1 valt. De daling op de Duitse obligatie-index kwam er nadat die index na vier pogingen niet voorbij de 147 punten raakte.

Toch komt de dreiging vooral uit de Verenigde Staten. Op de grafiek is een duidelijke hoofd- en schouderfiguur te zien met S1 (linkerschouder), H (hoofd) en S2 (rechterschouder). Wordt de neklijn (N) doorbroken, dan is het technische koersdoel 121 punten, namelijk de hoogte van de neklijn tot het hoofd.

Trendbeleggers houden die steunen scherp in het gaten. Inspelen op een daling van de Amerikaanse obligatie-index kan via de Amerikaanse Tracker TMV, een hefboomtracker met factor drie. Sinds de laatste bodem (of de rechterschouder op de T-Bond) is die tracker fors in trek. Hij noteert rond de belangrijke weerstandslijn van 60 dollar.

Trendkeer

Een trend is opwaarts tot het bewijs van het tegendeel is geleverd. Dat is het geval bij het doorbreken van de steunen. Maar een belegger moet er rekening mee houden dat er drie trendbewegingen bestaan: een stijgende, een zijdelingse en een dalende trend. Na een stijgende trend volgt dus een zijdelingse of een dalende trend. Een zijdelingse trend kan de obligatie-index gedurende maanden tussen twee niveaus doen bewegen. Pas daarna volgt een nieuwe trendbreuk, en die kan opnieuw stijgend of dalend zijn. Sommige beleggers denken ten onrechte dat na een stijging altijd een daling volgt.

Daalt de obligatie-index, dan is het afgelopen met de dalende lange rente. Er schort niets aan de denkwijze van beleggers dat stijgende rentes negatief inwerken op de resultaten van bedrijven. Lenen wordt duurder en dat drukt de winst. Toch ziet de beurs het vaak anders en in de geschiedenis bestaan er ook periodes van stijgende rente met stijgende aandelenkoersen. Dat gebeurt wanneer obligatiekoersen dalen – en de lange rente stijgt – en institutionele beleggers obligaties gaan verkopen. De opbrengst van de verkoop gaat naar de aandelenmarkten.

Sectorrotatie

Beurzen bewegen in cycli. In de huidige lange cyclus bestaat er best nog ruimte voor hogere indexstanden. Voordat die hogere indexstanden aan bod kunnen komen, moeten we eerst door de consolidatie. Dat is een correctie op de forse stijging van de afgelopen weken. Niet alle aandelen wijzen in dezelfde richting. Daarom is sectoranalyse een belangrijk hoofdstuk in de technische analyse.

De beste sector van de voorbije week is de bouwsector. De Stoxx Europe 600 bouwsector zit in een stijgende trend. Kan die index de dubbele top van maart-mei opwaarts doorbreken, dan is dat interessant voor de aandelen in die sector. In de bouwsector doen twee aandelen het schitterend: Lafarge 55,35 euro (koopadvies op 24/07/2012 tegen 34,55 euro) en Eiffage 36,71 euro (koopadvies op 03/09/2012 tegen 24,50 euro)

Een aandeel dat de voorbije week in de bouwsector het sterkst presteerde, is het Franse bouwbedrijf Vinci. Het aandeel doorbrak de langetermijnweerstandslijn en de horizontale weerstand van 38,50 euro. Om die redenen kreeg Vinci op 29 mei het advies ‘trend kopen’.

Wenst u nog in te stappen, dan plaatst u uw stoploss net onder die horizontale weerstand. Uw investeringsrisico is daarmee beperkt. Kan het aandeel Vinci aan een consolidatie of een beperkte correctie van de beursindexen weerstaan, dan hebt u alweer een sterk aandeel in uw portefeuille opgenomen.

Om succesvol te beleggen aan de hand van de technische analyse onthouden we uit dit artikel: controleer regelmatig de rente en de belangrijkste obligatie-indexen; via een tracker kunt u inspelen op een stijgende rente; beurzen bewegen in cycli en binnen de hoofdcyclus zoekt u de sterkste sectoren; binnen de sterkste sectoren zoekt u de sterkste aandelen.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content