Danny Reweghs
Rozengeur en maneschijn op de Japanse beurs
De Japanse beurs zette in oktober een ronduit verbluffende en zelden geziene prestatie neer. Japanse, maar ook internationale aandelenbeleggers zijn in een zegeroes na de afgetekende verkiezingsoverwinning van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) van eerste minister Shinzo Abe.
De Japanse beurs zette in oktober een ronduit verbluffende en zelden geziene prestatie neer. De bekendste graadmeter, de Nikkei-index, ging vorige maand maar tijdens één sessie lager (-0,45% op woensdag 25 oktober). Alle andere dagen was het feest, en ook begin november was dat nog het geval.
Japanse, maar ook internationale aandelenbeleggers zijn in een zegeroes na de afgetekende verkiezingsoverwinning van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) van eerste minister Shinzo Abe. Hij mag met een overweldigende meerderheid zijn beleid voortzetten. En of de investeerders dat zien zitten!
Sinds Abe eind 2012 weer aan de macht kwam, verslaat de Japanse beurs met vlag en wimpel de Amerikaanse en de Europese aandelenmarkten. De Nikkei-index steeg in vijf jaar met 151 procent, tegenover een stijging met 85 procent voor de Standard&Poor’s500-index en een klim met 50 procent voor de Eurostoxx50-index. Door de zeer sterke oktobermaand zit de Nikkei-index op +20 procent sinds het jaarbegin. Zo’n beurssprookje hadden weinigen het afgelopen lustrum verwacht.
Uitzonderlijk duo
De winnende combinatie is die van premier Abe met Haruhiko Kuroda, de voorzitter van de Bank of Japan (BoJ). Zelden heeft een duo zo een beurs hoger gestuwd. De Bank of Japan blijft veruit de ijverigste centrale bank ter wereld. Ze koopt bijvoorbeeld ook grote pakketten aandelen op (circa 10 miljard dollar op jaarbasis), wat de Japanse beurs uiteraard stevig ondersteunt.
Bovendien is de Japanse economie aan de beterhand, al blijven er belangrijke uitdagingen op lange termijn. Maar de combinatie van het ondersteunende economische en monetaire beleid, de stijgende bedrijfswinsten en de inspanningen om het bedrijfsleven te hervormen stuwt de Japanse aandelenmarkt hoger.
We blijven er dan ook van overtuigd dat de Japanse beurs ook de komende jaren een meer dan gemiddeld stijgingspotentieel heeft. Sinds eind 2012 is de Japanse beurs uit een lange structurele berenmarkt geklommen (1989-2012, beursdaling met 80%) en bevindt ze zich weer in een langdurige stierenmarkt (opwaartse beurstendens).
Na de recente spectaculaire klim is een adempauze natuurlijk niet uitgesloten. De waardering van Japanse aandelen is nog altijd niet overdreven, maar de achterstand op de Europese aandelen is bijvoorbeeld wel weggewerkt. Het gemiddelde Japanse aandeel wordt verhandeld tegen respectievelijk 19 keer de verwachte winst, tegen 1,2 keer de omzet en tegen 1,9 keer de boekwaarde voor 2017.
We denken dat het na elke tussentijdse terugval nog altijd interessant is om als diversificatie een beperkt percentage van een aandelenportefeuille te beleggen op de Japanse beurs. Onze favoriete manier om daarop in te spelen, is de grootste Europese Japantracker, iShares MSCI Japan EUR hedged ETF (Euronext Amsterdam; ticker IJPE; ISIN-code IE00B42Z5J44).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier