Bart Van Craeynest
‘Risico op Amerikaanse recessie duidelijk toegenomen’
Volgens Econopolis-hoofdeconoom Bart Van Craeynest lijkt de Amerikaanse economie een recessie voorlopig nog te ontlopen, “maar de risico’s zijn zeker toegenomen”. “Die onzekerheid zal de Fed dwingen om de geplande renteverhogingen uit te stellen.”
Elke maandag schotelen we drie vragen voor aan een econoom of strateeg die zijn licht laat schijnen over enkele actuele thema’s. Vandaag: Bart Van Craeynest, Econopolis-hoofdeconoom.
Een pak cijfers wijzen op een vertraging van de Amerikaanse economie. Vreest u een recessie? Of op zijn minst een ommekeer in de cyclus? Wat betekent dat voor de plannen van de Amerikaanse centrale bank om de rente dit jaar nog verschillende keren te verhogen?
Bart Van Craeynest: “In de VS staat de industrie al geruime tijd onder druk, wat zich ondertussen al vertaalde in een terugval van de bedrijfsinvesteringen. Andere delen van de economie zoals de arbeids- en de vastgoedmarkt blijven voorlopig vrij sterk presteren. In het verleden was de industrie evenwel vaak een voorloper op de rest van de economie. De jongste maanden is ook het ondernemersvertrouwen in de dienstensector fors teruggezakt, wat verontrustend is. Voorlopig ziet het er nog altijd naar uit de Amerikaanse economie een nieuwe recessie nog kan ontlopen, maar het risico op een recessie is wel duidelijk toegenomen. Die onzekerheid zal de Fed dwingen om de geplande renteverhogingen uit te stellen. De markten gaan er trouwens nu al van uit dat de Fed haar beleidsrente dit jaar niet meer verhoogt.”
Na de Europese Centrale Bank (ECB) en resem andere Europese landen voert nu ook Japan een negatieve rente in. Wat beoogt die beslissing? En net als ECB-voorzitter Mario Draghi zei Haruhiko Kuroda, gouverneur van de Japanse centrale bank, dat er geen limieten zijn aan zijn stimulusbeleid. Klopt die uitspraak?
De risico’s verbonden aan het stimulusbeleid van de ECB zijn kleiner dan velen al langer beweren
Van Craeynest: “Zowel de Europese als de Japanse centrale bank hebben een inflatie rond 2 procent als expliciete doelstelling. In beide regio’s ligt de inflatie vandaag maar net boven 0 en missen de centrale banken al jaren hun doelstelling. In theorie moet een centrale bank met voldoende monetaire stimulus inflatie kunnen genereren, en beide centrale banken lijken bereid om die theorie volop uit te testen. Op korte termijn zitten er dan ook verdere maatregelen aan te komen, het meest waarschijnlijk een verdere verlaging van de beleidsrentes. Er is een limiet aan dat beleid, en die ligt in een algemeen verlies van vertrouwen in het monetaire systeem. Maar om die limiet te bereiken, blijft er nog heel wat marge voor verdere stimulus. Of de theorie ook werkt in de praktijk blijft voorlopig onbeslist, maar de risico’s die verbonden zijn aan dit beleid, zijn kleiner dan velen al langer beweren. Het blijft evenwel een vraagteken of het monetaire beleid opgewassen is tegen structurele uitdagingen zoals de vergrijzing, de schuldenproblematiek, het risico van economische stagnatie…
Europa legde een compromis op tafel om aan de eisen van de Britse premier David Cameron tegemoet te komen. Is een Brexit daarmee van de baan? Hoe groot schat u de kans nog dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt? En wat zou een brexit eigenlijk voor ons land betekenen?
Van Craeynest: “Ondanks de recente onderhandelingen is een Brexit nog lang niet van de baan. De Brexit-vraag moet nog altijd langs een referendum waarvan de uitkomst heel moeilijk in te schatten valt. In de recentste peiling liggen het ‘Out’-kamp ruim op kop. Gezien de huidige tendens van kiezers in Europa (en in de VS) om tegen het status quo in te gaan, heeft een Out-resultaat een grote kans. Gezien het economische belang van de banden tussen het VK en de rest van de EU voor beide partijen zou er in dat geval zo goed als zeker een alternatieve structuur uitgewerkt worden waarbinnen de handelsrelaties overeind kunnen blijven.”
3 vragen aan een econoom of strateeg
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier