Petje af

AiroPack, de Zwitserse joint venture van Resilux, sloot in december 2012 een groot contract af met een multinational voor de levering van pet-verpakkingen. Het aandeel van Resilux steeg van 50 tot 64 euro. Hoe moet het verder met de pet-verpakkingengroep?

De petflessenfabrikant Resilux (Euronext Brussel) profileert zich meer en meer als petverpakkingengroep. Om die reden ging het een joint venture aan met het Zwitserse bedrijf Airolux voor de ontwikkeling van AiroPack, een nieuwe technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit af te vullen in pet. Door een gebrek aan omzet maakte Airolux voorlopig alleen verlies. In december sloot de joint venture een overeenkomst met een multinational van verzorgingsproducten voor de levering van 45 miljoen verpakkingen. Airolux hoopt daarmee vanaf 2013 break-even te draaien.

De langetermijngrafiek van Resilux is interessant. Het aandeel piekte in februari 1999 tegen 228 euro. Daarna ging de koers tien jaar lang bergaf. In maart 2009 bodemde de koers tegen 24 euro en sindsdien zit Resilux in een stijgend trendkanaal. Resilux kreeg op 31 december 2012 het advies ‘trend kopen’ tegen 53,49 euro, toen het door de schuine weerstandslijn R1 brak. De koers noteert nu 63,5 euro. Die weerstand valt samen met de top van april 2011.

Het is normaal dat een koers na een stijging van 28 procent consolideert. Tijdens zo’n consolidatieperiode zijn er kopers en verkopers. Er zijn winstnemingen, waarvan anderen gebruikmaken om een positie in te nemen. Het is belangrijk dat u de bodems tijdens een consolidatie controleert. Stijgende bodems betekenen dat kopers bereid blijven een hogere prijs te betalen. Maar meestal doet zich tijdens een consolidatie een terugval voor tot 50 à 61,8 procent van de oorspronkelijke stijging. Dat komt bij Resilux neer op 56 euro. Tot vandaag blijft die correctie achterwege en plakt Resilux op gemiddeld 63 euro. Dat is een knappe prestatie, rekening houdend met de hoge beursvolatiliteit sinds een week.

Mylan Inc (zie vorige bijdrage) en Resilux zijn voorbeelden van sterke aandelen. Maar er verschijnen wolken aan de hemel die beleggers doen aarzelen om voluit voor aandelen te kiezen. De Amerikaanse beursindex Dow Jones blijft op amper 2 procent van zijn alltime high en de S&P500 zit op 4 procent van zijn alltime high. Al bijna een maand strijden stieren en beren tegen elkaar: gaan we door de alltime highs of volgt er eerst nog eens een correctie?

Er staat gigantisch veel geld aan de zijkant, maar ook institutionele beleggers wachten op duidelijke signalen. Blijven de Amerikaanse beursindexen rond de alltime high noteren, dan gaat de tijd wel voorbij in het voordeel van de stieren. De stieren grazen immers dagelijks een stukje weerstand weg.

Toch was er woensdagavond even paniek. De economie doet het wat beter en de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal daarom minder geld in het financiële systeem pompen. De beurs kende de grootste dagdaling in twee maanden. Maar op vrijdag bleef er van die daling niet veel over. Toch is die kleine correctie belangrijk. Het doet het sentiment wankelen. De S&P500 moet daarom weer snel opnieuw door de grens van 1516.25 punten gaan (Fibonacci 61,8%), want anders hebben de beren een punt gescoord.

Neem uw winst op zwakke aandelen en noteer de beloftevolle sterke aandelen. Gebruik uw cash enkel wanneer de stieren de strijd om de alltime high hebben gewonnen. Op voorwaarde dat de koers van Resilux rond de 63 euro blijft plakken, is het zo’n sterk aandeel dat het niet veel nodig heeft om door zijn weerstand van 64,87 euro te breken. En dat is veel eenvoudiger bij een gunstig beursklimaat dan wanneer de beurzen corrigeren.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content