Perfect Amerikaans banenrapport voor de markten
De Amerikaanse economie blijft dus goed draaien en banen creëren, maar niet zo hard dat de Amerikaanse centrale bank geneigd zou zijn de rente deze maand al te verhogen
De aandelenmarkten slaakten een zucht van opluchting toen om half drie in de namiddag het Amerikaanse banenrapport binnenrolde. In augustus zijn in de Verenigde Staten 151.000 nieuwe banen gecreëerd, waar economen hadden gemikt op 180.000. Het cijfer van juli werd opwaarts herzien van 255.000 naar 275.000. De Amerikaanse economie blijft dus goed draaien en banen creëren, maar niet zo hard dat de Amerikaanse centrale bank geneigd zou zijn de rente deze maand al te verhogen. De eerste renteverhoging komt er dus waarschijnlijk pas eind dit jaar of begin volgend jaar.
Na de publicatie van het banenrapport bouwden de Europese aandelenmarkten de winsten van de ochtend voort uit. Ook de Bel-20-index (+2,05%) kon met een mooie winst eindigen. Bekaert (+5,40%) kende een topdag en was de sterkste stijger in de index. De staaldraadproducent heeft dat te danken aan de analisten van Degroof Petercam, die vandaag hun koopadvies voor het aandeel herhaalden. Het koersdoel bleef gehandhaafd op 46 euro.
Op de brede markt profiteerde Fagron (+3,54%) van het nieuws dat de Nederlandse vastgoedondernemer Adrianus van Herk een belang van 3 procent heeft opgebouwd in de biotechspeler. Eerder stapte Van Herk ook al in het kapitaal van Galapagos, Ablynx en Argen-x.
Ter Beke (+6,45%) kwam met bijzonder stevige halfjaarresultaten naar buiten. De voedingsproducent boekte 65 procent meer nettowinst (7,2 miljoen euro) op een 7 procent hogere omzet (204,7 miljoen euro). De bedrijfswinst (ebit) ging 29 procent hoger tot 9,6 miljoen euro. De strategie van CEO Dirk Goeminne om te focussen op productrendabiliteit en kostencontrole werpt zijn vruchten af. Ter Beke verwacht dat het resultaat voor het volledige jaar dat van 2015 zal overtreffen, “behoudens onvoorziene marktomstandigheden”. In juni verloor het bedrijf een belangrijke klant in het Verenigd Koninkrijk. De impact van dat verlies zal zich pas in de tweede jaarhelft ten volle laten voelen.
SBM Offshore (-10,64%) tuimelde omlaag nadat bekend was geraakte dat het Braziliaanse gerecht niet akkoord gaat met de schikking die de Nederlandse maritiemedienstenverlener in juli trof met de Braziliaanse overheid in het fraudeschandaal rond Petrobras. SBM Offshore betaalde smeergeld aan werknemers van de Braziliaanse energiegroep om contracten binnen te halen. De schikking zou de Nederlanders 328,2 miljoen dollar kosten. Het is niet duidelijk wat nu zal gebeuren, al komt de schikking waarschijnlijk weer op tafel bij de Braziliaanse aanklager.
Maandag komen in Brussel Atenor, Aedifica en Sofina met resultaten. Het is ook uitkijken naar de Markit-aankoopmanagersindices voor de grootste vier economieën van de Europese Unie, alsook naar de kleinhandelsverkopen in de eurozone.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier