Overnamehonger van Kraft Heinz doet belegger likkebaarden
Beleggers zien brood in een nieuwe voedingsreus, die kan ontstaan uit de overname van Unilever door Kraft Heinz. Kinepolis maakt minder winst per bezoeker, omdat buitenlanders minder snoepen tijdens de film.
Voor de meeste Europese beurzen was het een verliesdag. De Eurostoxx50, de graadmeter voor aandelen uit de eurozone daalde met 0,2 procent. In Brussel liet de Bel-20 evenveel liggen.
De opmerkelijk uitzonderingen op het oude continent waren Londen en Amsterdam. Zowel de FTSE100 als de AEX won terrein. Niet toevallig zit Unilever in beide aandelenkorven. De Nederlands-Britse voedingsreus heeft een voorstel gekregen van het Amerikaanse Kraft Heinz, dat een monsterbedrag van 130 miljard euro op tafel zou willen leggen. Unilever houdt voorlopig de boot af, maar beleggers geloven duidelijk niet dat de kous daarmee af is. Op de beurs van Amsterdam sloot het aandeel 13 procent hoger. Kraft Heinz koerste in de ochtendhandel op Wall Street bijna 10 procent hoger. Als de deal doorgaat, zal de nieuwe groep de grootste producent van consumentengoederen zijn ter wereld.
Achter Kraft Heinz gaan grote namen schuil. Zo is het bedrijf deels in handen van Warren Buffett, de beleggersgoeroe met een voorliefde voor ondergewaardeerde bedrijven en stabiele kasstromen. Nog een belangrijke aandeelhouder is 3G, het investeringsvehikel van de Brazilianen achter AB InBev. Hun reputatie is gebouwd op de wereldwijd” expansie van de biergroep en de eeuwige jacht op kostenbesparingen. De combinatie – marktleider, ondergewaardeerd, stabiele cashflows en kostenbesparingen – klinkt beleggers duidelijk als muziek in de oren. Op het hoofdkantoor van Unilever daarentegen wordt vooral ongemakkelijk op de stoelen geschoven.
In eigen land waren er cijfers van Kinepolis. De bioscoopgroep kwam met voor haar doen zeer ongebruikelijke cijfers. Normaal stijgen de omzet en de winst bij het bedrijf sneller dan het aantal bezoekers, wat zoveel betekent als: elke bezoeker geeft meer uit en daar puurt Kinepolis op zijn beurt meer winst uit. Dat is nu niet het geval. De omzet en het aantal bezoekers stegen ongeveer in gelijke mate en de winst per bezoeker daalde zelfs licht.
Toch hoeft de belegger niet te panikeren. De ongebruikelijke cijfers zijn het gevolg van de stevige expansie in het buitenland vorig jaar. De Belg toont zich kampioen in popcorn schransen, terwijl de Kinepolis-bezoeker in andere landen zich tijdens de film minder snel een indigestie eet. Dat laat zich voelen in de gemiddelde winst per bezoeker voor de hele groep. Voorts wogen onder meer ook de integratie van de overnames, het magere filmaanbod en het EK voetbal op de winstcijfers.
De dalende winstmarges beletten trouwens niet dat het aandeel vrolijk bijna 5 procent hoger koerste. De gemiddelde winst per bezoeker mag dan onder druk staan, in de meeste landen waar Kinepolis de jongste jaren zijn intrede gemaakt heeft, zit dat cijfer wel in stijgende lijn. De belegger mag dus hopen dat elke film liefhebbende Nederlander elk jaar een beetje meer Belg wordt en zich tijdens een avondje cinema zal volproppen. Bovendien krijgt de belegger ook 10 procent meer dividend, wat zeker ook mee de koerssprong verklaart.
Tot slot nog een woordje uitleg bij de klap van 7 procent voor Vopak. De Nederlandse uitbater van olie-opslagtanks gaf zijn jaarcijfers vrij en die stelden analisten over de hele lijn teleur. Daarbovenop kondigde het management een investeringsprogramma aan dat zich pas in 2019 in de cijfers zal laten voelen. Beleggers die na de desinvesteringen van de voorbije jaren gehoopt hadden op wat groei, komen zo bedrogen uit.
Volgende week komen er belangrijke cijfers over het vertrouwen bij de consumenten en de ondernemers in zowel Europa als de VS. Maar krijgen wellicht weinig aandacht, gezien de stroom van interessante bedrijfsresultaten. In ons land komen onder meer Van de Velde, Aedifica, Montea, Ter Beke, Nyrstar, UCB, Deceuninck, Ablynx, Elia en Galapagos. Een greep uit het buitenland: Phillips, BAM, Airbus, Bayer, Vivendi en BASF.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier