Wereldwijde wedloop om lithium

De Europese Unie en de VS nemen belangrijke stappen om de eigen lithiumvoorziening te versterken.
Lithium is onlosmakelijk verbonden met de energietransitie en duurzame technologie. Het wordt onder andere gebruikt in oplaadbare batterijen voor elektrische voertuigen (EV’s) en apparaten, zoals smartphones en laptops. De zwakkere vraag naar stekkerwagens en een wereldwijd overaanbod van lithiumerts hebben de prijzen doen kelderen sinds het hoogtepunt in 2022. Ondanks de afgenomen vraag wordt in het Westen flink geïnvesteerd in lithium, om toekomstige behoeften te dekken en minder afhankelijk te zijn van China. Dat land beheerst ongeveer driekwart van de markt van lithium-ionbatterijen, voornamelijk door goedkope productie en hoge overheidssubsidies.
De langetermijnperspectieven voor lithium blijven positief, gezien de aanhoudende duurzaamheidstrend. Op de korte termijn spelen diverse elementen een rol. Terwijl de verkoop van EV’s in China en Europa sterk blijft, staat de volumeontwikkeling in de Verenigde Staten onder druk door mogelijke veranderingen in subsidies, regelgeving en handelstarieven. De ramingen voor de penetratie van Battery Electric Vehicles (BEV) in de VS zijn neerwaarts bijgesteld, en meerdere autofabrikanten hebben er hun productieplannen vertraagd.
Kritische grondstof
Toch nemen de Europese Unie en de VS belangrijke stappen om de eigen lithiumvoorziening te versterken. De Europese Commissie verwacht dat de vraag naar lithium maal zestig gaat tegen 2050. De EU heeft de Critical Raw Materials Act geïntroduceerd, die streeft naar investeringen in de toeleveringsketen en in nieuwe lithiummijnen en recyclingtechnologieën. Tegen 2030 moet de afhankelijkheid met minstens 10 procent zijn verkleind.
In de VS wil president Donald Trump kritieke mineralen veiligstellen door nieuwe mijnen te ontwikkelen en investeringen in binnenlandse verwerkingsfaciliteiten te stimuleren. De VS hebben geprobeerd deals te sluiten met Oekraïne en Groenland, om de toegang tot die mineralen te verzekeren. Dat Trump tarieven zal invoeren op de import van kritieke mineralen, waaronder lithium, lijkt een zekerheid.
Overnamegolf?
De lithiumaandelen zijn gekelderd de voorbije jaren. Voor de Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto was dit eind vorig jaar juist uitgelezen kans om Arcadium Lithium over te nemen, nadat de marktwaarde van de producent was gedaald tot onder de eigen boekwaarde. Mogelijk is dat een voorbode van meer overnames op deze markt, zoals de Amerikaanse topspeler Albemarle, waar het koersherstel ook heel moeizaam verloopt. Dat biedt kansen.
Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier