Suiker maakt inhaalbeweging
De suikerprijs onderging dit jaar al flink wat schommelingen. Eind augustus stond de prijs nog op het laagste niveau in bijna twee jaar, maar de voorbije weken zit die duidelijk in de lift. Suiker werd in vijf weken ongeveer 40 procent duurder, maar toch staat de prijs nog altijd maar op het niveau van maart.
De recente prijsstijging bij suiker heeft voor een deel dezelfde oorzaak als de hogere koffieprijs, namelijk de droogte in Brazilië, de grootste suikerproducent ter wereld. De gebieden waar het meeste suiker wordt verbouwd, vielen door de droogte ten prooi aan bosbranden. Daarbij werd 80.000 hectare aan landbouwgrond vernield. De impact op de oogst wordt geschat op 5 miljoen ton of bijna 6 procent van de verwachte output van het oogstjaar 2024-2025.
De aanbodproblemen beperken zich niet tot Brazilië, want ook India produceerde minder suiker. India is wereldwijd de grootste verbruiker van suiker en om de voorraden weer aan te vullen werd beslist een tijdelijk exportverbod in te stellen. Per saldo ziet de International Sugar Organisation het aanbodtekort dit oogstjaar wel toenemen naar 3,6 miljoen ton tegenover 0,2 miljoen ton in 2023-2024.
Een vat ruwe olie was in ruim anderhalf jaar niet meer zo goedkoop en dat heeft ook gevolgen voor de suikerprijs. Vooral in Brazilië wordt een deel van de ruwe suiker omgezet naar de biobrandstof ethanol. Bij lagere olieprijzen komt er net meer suiker op de markt, wat nu het geval is. Dat is een deel van de verklaring waarom de suikerprijs lang niet zo sterk is gestegen als de koffieprijs. Op de termijnmarkten is de uitstaande longpositie de voorbije weken fors toegenomen, maar toch bevindt die zich nog lang niet op een recordniveau.
Inspelen op suiker
Inspelen op een hogere suikerprijs kan met de WisdomTree Sugar ETF. Die schaduwt de Bloomberg Sugar Index en noteert op verschillende Europese beurzen en in verschillende valuta met telkens dezelfde ISIN-code (GB00B15KY658). Voor Belgische beleggers is de notering op Xetra in euro de meest interessante. Société Générale biedt op Euronext Parijs ook turbo’s (hefboomproducten) aan met het suikertermijncontract als onderliggende waarde. Daarmee kunt u zowel een long- als een shortpositie innemen. Die producten zijn enkel geschikt voor beleggers die de werking en de risico’s ervan volledig begrijpen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier