De prijsevolutie bij de landbouwgrondstoffen heeft een eigen dynamiek die grotendeels los staat van de macro-economische situatie. Lokale factoren en klimatologische omstandigheden bepalen de tekorten of overschotten. Toch kunnen ook geopolitieke factoren tijdelijk prijsbepalend zijn.
De koffieprijs steeg vorig jaar met 70 procent en liet ook dit jaar al 17 procent bijschrijven. Sinds de top van februari werd koffie wel zo’n 15 procent goedkoper. Toch is koffie nog bijna dubbel zo duur als een jaar geleden. Brazilië mag zich verheugen op een hoger aanbod aan arabica. De oogstprognoses werden er verhoogd na regenval in april.
Suiker moest dit jaar 6 procent inleveren en noteert per saldo op hetzelfde niveau als twaalf maanden geleden. Vorig jaar had de opbrengst in Brazilië, de grootste producent, nog te lijden onder droogte en bosbranden. Het deficit voor het oogstjaar 2024-2025 wordt geschat op 2,8 miljoen ton. In het oogstjaar 2025-2026 zou er een aanbodoverschot van 3,7 miljoen ton zijn.
De katoenprijs beweegt sinds vorige zomer zijwaarts met dit jaar een verlies van 4 procent. De voorbije maanden brengt de goedkopere dollar soelaas voor de Amerikaanse exportmarkt. Een hogere productie in China en Australië houdt de markt in evenwicht.
De prijs van een ton cacao is vorig jaar ruim verdrievoudigd maar daalde van 12.500 dollar in december naar 8.000 dollar in maart. Intussen is de prijs weer opgelopen naar bijna 10.000 dollar per ton. De droogte in West-Afrika is ongunstig.
Overaanbod aan granen
De sojaprijs ging dit jaar 4 procent hoger, de prijs voor maïs en tarwe daalde met respectievelijk 5 en 8 procent. Ook de sojaprijs beweegt al sinds vorige zomer zijwaarts. Recent kon soja profiteren van een ontspanning in de handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en China. Dat laatste land had gedreigd met beperkingen op de invoer van soja uit de Verenigde Staten als tegenmaatregel voor de Amerikaanse invoerheffingen op Chinese producten.
De globale vraag naar maïs was nooit eerder zo hoog, maar dat geldt ook voor het aanbod. De VS stevenen af op een recordoogst terwijl ook Brazilië en Argentinië hoge opbrengsten zullen halen. De tarweprijs noteert in de buurt van het laagste niveau in vijf jaar. De exportvraag is laag en door de gunstige weersomstandigheden in zowel de VS als Rusland en Oekraïne is de verwachting dat de globale oogsten goed zullen zijn.
Gezien de aanbodoverschotten kunnen de granenprijzen pas weer aantrekken wanneer het weer in de oogstperiode drastisch zou verslechteren.