Olie blijft binnen de prijsvork

Olie © Reuters
*  

De prijs van een vat ruwe olie klom deze maand naar het hoogste niveau sinds april, maar blijft voorlopig in een vrij nauwe prijsvork bewegen.

Al sinds eind 2022 schommelt de prijs van West Texas Intermediate (WTI) tussen 70 en 85 dollar en die van Brent tussen 75 tot 90 dollar. Verschillende factoren houden elkaar in evenwicht en zorgen voor een relatieve status-quo.


De groei van de vraag naar ruwe olie is eerder ontgoochelend op basis van de verwachtingen van begin dit jaar. Dat komt deels door de tegenstrijdige signalen uit China. Volgens de cijfers van het IEA daalde de Chinese vraag naar ruwe olie in april en mei op jaarbasis. De instelling verlaagde haar prognose voor de groei van de Chinese vraag, maar ook hier is de OPEC optimistischer. Veel zal afhangen van de economische stimulansen in de tweede jaarhelft, waarbij verschillende indicatoren sinds kort toch wat beterschap laten zien.

Wildcards

De lage raffinagemarges zijn een andere factor die de vraag naar ruwe olie drukt. Daardoor is er weinig animo om extra olie te verwerken tot brandstof. Nochtans staat de vraag naar vliegtuigbrandstof (jet fuel) in de Verenigde Staten op het hoogste niveau sinds 2019. Voor benzine is dat het hoogste peil sinds 2021. De dalende inflatie voedt de hoop op renteverlagingen, waardoor de brandstofconsumptie toeneemt. Aan de aanbodzijde zal het aanbodkartel OPEC+ vanaf het vierde kwartaal geleidelijk de bestaande vrijwillige productiebeperking van 2 miljoen vaten per dag afbouwen, waardoor er meer ruwe olie op de markt komt. Ook verschillende niet-OPEC+-leden zullen hun output verhogen.


Daarnaast zijn er nog wildcards, zoals de – altijd onvoorspelbare – geopolitieke spanningen. Bovendien is het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan dit jaar erg vroeg begonnen. Sommige voorspellingen gaan uit van een heel actief orkaanjaar, wat de logistieke en raffinagefaciliteiten in de Golf van Mexico kan verstoren.


Het waarschijnlijkste scenario is dat ruwe olie nog even in de huidige prijsvork gevangen blijft, al zien we eerder opwaarts dan neerwaarts prijspotentieel. Investeerders in afgeleide producten op olie kunnen profiteren van de backwardation (latere termijncontracten zijn goedkoper), wat bij het doorrollen van de termijncontracten een positief rendement oplevert.


Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content