Boris Cukon
‘Krijgt zilver zijn moment in de zon?’
In onze column van februari meldden we dat de goudmijnen tegen gemiddeld 0,95 keer de boekwaarde noteerden en dat een overtuigende uitbraak van de goudprijs door de grens van 2.000 dollar per ounce weleens de start van een nieuwe haussemarkt van de goudmijnen zou kunnen zijn.
Gedreven door stevige fysieke aankopen door de centrale banken wereldwijd en de particuliere beleggers in Azië (met China voorop), brak de goudprijs overtuigend uit. Dat dreef de Gold Bugs-index zo’n 27 procent hoger. Opmerkelijk is dat de uitbraak van de goudprijs gebeurde ondanks stevig scepticisme van de westerse beleggers. Dat blijkt uit drie vaststellingen.
Vooreerst staat het aantal openstaande goudtermijncontracten op 504.000, of zo’n 36.000 contracten minder dan midden maart, terwijl de goudprijs ruwweg zo’n 250 dollar per ounce goud hoger noteert. Een stevig stijgend aantal openstaande contracten wijst in elke sector op aanzwengelende speculatie, waarbij bodems worden gekenmerkt door een sterk gereduceerd aantal contracten en toppen door opgezwollen volumes. Het huidige aantal is slechts 4,6 procent hoger dan de bodem van mei 2019 (1.270 dollar per ounce) en slechts 3,8 procent hoger dan de bodem van maart 2021 (1.680 dollar). Dat lage aantal openstaande contracten wijst erop dat westerse beleggers absoluut niet meeparticiperen aan de verwachte goudhausse van verschillende jaren, die vergelijkbaar zou zijn met de haussemarkt van 2000 tot 2008.
Ten tweede wordt de stijging van de goudprijs absoluut niet vergezeld door inflows in de goud-ETF’s wereldwijd. Integendeel zelfs, zoals de volgende grafiek toont.
Ten derde bieden de wereldwijde goud-ETF’s een goed beeld van de allocatie van de beleggers. De grafiek toont aan dat die momenteel op een van de laagste niveaus van de voorbije twee decennia staat.
Op een echte haussemarkt in edelmetalen doet zilver het normaal gesproken beter dan goud en zullen de kleine goudmijnen (GDXJ-tracker en nog kleiner de juniors) het beter doen dan de grote goudmijnproducenten (GDX-tracker), wat langzaam lijkt te beginnen zoals de volgende grafiek toont.
Zoals de grondstoffenmiljardair Rick Rule vaak herhaalt: “Er is geen subsector van de grondstoffen die zo hard kan stijgen tijdens een haussemarkt als zilvermijnaandelen.” Zilver profiteert bovendien van de sterk stijgende vraag naar zonnepanelen, die alleen al goed is voor 190 miljoen ounce zilverconsumptie over 2023, met een gemiddelde jaarlijkse stijging van de vraag met 16 procent over het laatste decennium, tegenover 1,17 miljard ounce wereldwijde zilverconsumptie over 2023. Over diezelfde periode is de wereldwijde zilvermijnproductie vlak gebleven met een productie van 845 miljoen ounce zilver in 2013 en 820 miljoen ounce in 2023.
De vraag naar zonnepanelen zou wel eens het omslagpunt kunnen betekenen die de zilverprijs omhoog doet knallen, zeker wanneer de ETF-vraag naar zilver ook op gang begint te komen. Sprott Physical Silver Trust is een mooie manier om op die verwachte ontwikkeling in te spelen. Aya Gold and Silver, al drieënhalf jaar lang een vaste waarde bij Bart Goemaere van Beurstips, is ook een wereldklassebedrijf om in een haussemarkt in zilver te investeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier