Krapte duwt koffieprijs omhoog
Bij de noteringen van koffieprijzen op de internationale markten moet een onderscheid worden gemaakt tussen tussen de arabica- en robusta-varianten. De prijs van beide varianten gaat over een langere periode wel dezelfde richting uit, maar op korte termijn kunnen er grote verschillen zijn. Arabica werd vorig jaar 14 procent duurder, maar de prijs schommelde het grootste deel van 2023 tussen 1,5 en 2 dollar per pond. De voorbije weken klom de koffieprijs geleidelijk naar de bovenkant van deze prijsvork. Toch ligt het huidige prijsniveau nog ver onder de piek van eind 2021, toen arabica aan 2,6 dollar op het hoogste niveau sinds 2011 noteerde.
Dat is niet het geval voor robusta, waarvan de prijs half februari het hoogste peil in 29 jaar bereikte. Robusta wordt vooral verbouwd in Vietnam, India, Indonesië, Mexico en enkele Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Vietnam heeft te kampen met droogte waardoor de robusta opbrengst dit jaar fors lager zal uitkomen. Tegelijk blijft de vraag hoog. Daardoor zijn de voorraden naar een dieptepunt teruggevallen. Een ander element is dat de kwaliteit van robusta de voorbije jaren fel is verbeterd door meer geavanceerde productiemethodes. Ook deze hogere kwaliteit heeft een impact op de prijs. Dan zijn er nog de hogere transportkosten. Door de onrust in het Midden-Oosten moeten containerschepen die van Oost-Azië richting Europa varen een grote omweg maken via Afrika.
Onlangs werden de oogstprognoses voor arabica verhoogd. De International Coffee Organisation (ICO) verwacht voor het lopende oogstjaar 2023/2024 een groei van de arabicaproductie met 5,8 procent tot 178 miljoen zakken (van 60kg). Tegelijk ziet de instelling de koffieconsumptie met 2,2 procent toenemen naar 177 miljoen zakken.
Afgeleide producten op koffie hebben betrekking op het Amerikaanse termijncontract en dus de arabica-variant. Beleggers kunnen inspelen op een hogere koffieprijs met de WisdomTree Coffee ETF. Die schaduwt de Bloomberg Coffee-subindex en noteert op verschillende Europese beurzen en in verschillende valuta maar met telkens dezelfde ISIN-code (GB00B15KXP72). Voor ons is de notering op de Xetra in euro de meest interessante. Société Générale biedt op Euronext Parijs ook turbo’s aan met het koffietermijncontract als onderliggende waarde. Deze producten zijn enkel geschikt voor beleggers die de werking en de risico’s volledig begrijpen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier