Graanprijzen blijven dalen
De Bloomberg Grains-index viel vorige maand terug naar het laagste niveau sinds begin 2021. De trend van vorig jaar wordt dus voorlopig in 2024 doorgezet.
In 2023 werden soja en tarwe respectievelijk 30 en 21 procent goedkoper. De prijsdaling bij soja bleef beperkt tot 15 procent. Het contrast met 2021 en vooral 2022 is heel groot. Toen bereikten de prijzen recordniveaus, onder meer als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in de regio van de Zwarte Zee, de graanschuur van Europa.
Aan de vraag- en aanbodsituatie lijkt er op korte termijn weinig te veranderen. Het meest recente WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verhoogde voor de meeste granen de productie- en de voorraadprognoses. Bij soja laat de vraag uit China, de grootste afnemer, het afweten door de krimpende varkensstapel en onzekere economische vooruitzichten. Aan de aanbodzijde is het beeld gemengd: in Brazilië is de oogst net gestart en worden hoge opbrengsten verwacht, terwijl Argentinië kreunt onder een hittegolf. Voor tarwe is het overaanbod kleiner wegens de sterke vraag, maar Rusland stevent wel af op een nieuwe recordoogst. Voor maïs mikt het USDA op een recordopbrengst in de Verenigde Staten. Ook China zal meer maïs produceren wat hun importbehoefte verkleint.
Short covering?
Bij de prijsvorming spelen de posities van speculatieve investeerders op de termijnmarkten een grote rol. Zo was de shortpositie bij maïs en soja sinds mei 2019 niet meer zo hoog. Voor beide gewassen bedraagt de shortpositie in nominale cijfers meer dan 6 miljard dollar. Ook bij tarwe is de shortpositie hoog, maar niet zo extreem als bij maïs en soja. Een historisch hoge shortpositie gecombineerd met lage prijzen was al vaker een gevaarlijke combinatie. Op een bepaald moment zijn de shortposities in verhouding zo groot dat ze niet meer worden verhoogd. Dan stopt de prijsdaling en is er weinig nodig voor een short covering die de omgekeerde beweging in gang zet. Los van de fundamentele situatie blijven de granen kwetsbaar voor de geopolitieke situatie. Ook het El Niño-weerfenomeen kan dit jaar een onvoorziene negatieve impact hebben op de oogsten.
Inspelen op een ‘short squeeze’ bij de granen kan met de WisdomTree Grains ETF. Deze tracker schaduwt de prijsevolutie van termijncontracten op maïs, tarwe en soja en noteert op de Duitse Xetra met ISIN-code GB00B15KYL00 en tickersymbool 0D7Y GY.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier