Bitcoin boven 100.000 dollar: verschillende wegen leiden naar crypto
Om rechtstreeks bitcoins te kopen, moet u virtueel naar het buitenland. Geen enkele Belgische tussenpersoon verkoopt cryptomunten. Er zijn daarnaast ook heel wat mogelijkheden op de beurs voor wie op de trein van de bitcoin wil springen, maar niet via cryptoplatformen wil passeren en geen gedoe wil met sleutels en wallets. En wat op de beurs gebeurt, valt onder het toezicht van beurswaakhonden als de FSMA.
De verkiezing van Donald Trump tot 47ste president van de Verenigde Staten leidde tot een spectaculaire stijging van de waarde van bitcoin met 50 procent. President elect Donald Trump heeft cryptomunten tijdens zijn verkiezingscampagne omarmd. In september is Trump overigens samen met zijn kinderen het cryptobedrijf World Liberty Financial begonnen. En Trump-fluisteraar Elon Musk is altijd al fan geweest. Zijn bedrijf Tesla bezit 9.720 bitcoins. Musk heeft in het verleden bevestigd dat hij ook persoonlijk bitcoins bezit, maar niet hoeveel.
“Ik denk dat het duidelijk is dat digitale activa deel uitmaken van de toekomst van de financiële diensten en markten” zei Jane Frasier, de CEO van Citigroup, in een interview met Yahoo Finance. “Daarom proberen we onze klanten in verbinding te brengen met wallets (waarin digitale munten worden bewaard, nvdr). We helpen onze bedrijfsklanten betalingen in digitale activa mogelijk te maken. We bouwen infrastructuur voor directe betalingen, maar we doen het voorzichtig, omdat alles snel evolueert en er nog geen vangrails zijn geplaatst. Die vangrails zijn nodig voor de veiligheid en de robuustheid van het financiële systeem.”
Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase, houdt er een andere mening op na. “Ik denk dat bitcoins waardeloos zijn”, liet hij al op verschillende gelegenheden weten. “Ze hebben geen intrinsieke waarde. Onze klanten zijn volwassen mensen. Zij zijn het niet met mij eens. Als zij bitcoins willen kopen, kunnen wij ze legitiem en zo clean mogelijk toegang geven tot de markt. Ik heb altijd gedacht dat het illegaal zou worden gemaakt, zoals in China. Ik denk dat het een beetje goud voor dwazen is. De regelgevers gaan de cryptomunten met regels om de oren slaan. Je kunt het een aandeel of activa noemen, maar als mensen het gebruiken voor belastingontwijking of ransomware, zal het gereguleerd worden. Of je dat leuk vindt of niet.”
De meningen over de bitcoin zijn verdeeld. De ene belegger vindt bitcoins waardeloos, de andere betaalt nu al meer dan 90.000 euro voor één bitcoin. Eerder dan een digitale munt is de bitcoin digitaal goud dat niet in een fysieke, maar in een virtuele kluis in de cloud wordt bewaard. Het grootste gevaar van een investering in bitcoins is allicht dat u uw sleutel of code verliest en nooit meer toegang tot uw wallet krijgt. Door via beursgenoteerde producten in bitcoins te beleggen, vermijdt u dat risico.
Waardeopslag
U kunt nog niet op veel plaatsen met bitcoins betalen. Een stabiele rekeneenheid om prijzen mee aan te duiden, is de virtuele munt ook nog niet. Daarvoor slingert de prijs van de bitcoin te veel heen en weer. Hij doet voor veel mensen wel al dienst als waardeopslag, een beetje te vergelijken met baren goud in een kluis. Goud wordt gewonnen in mijnen. Nieuwe bitcoins komen er via mining. Elke transactie in bitcoins moet in een soort logboek, de blockchain, worden geregistreerd. Daarvoor moeten telkens nieuwe blocks worden aangemaakt door miners, die daarvoor massaal veel computerrekenkracht en tijd inzetten. Bij de aanmaak van een block komen 6,25 bitcoins vrij als beloning voor de miners. Ongeveer om de 9,5 minuten vinden miners ergens ter wereld een block.
In de code van de bitcoin staat dat het aantal bitcoins per block ongeveer om de vier jaar halveert. De laatste halvering vond in april 2024 plaats. De volgende halving wordt in maart 2028 verwacht. Het wordt dus steeds moeilijker om nieuwe bitcoins binnen te halen, net zoals mijnbouwers steeds dieper moeten graven of duurdere technologie moeten gebruiken om goud uit de grond te halen.
De code achter de bitcoin legt het maximum op 21 miljoen bitcoins in 2140. Wie de code schreef, is een raadsel. De eerste transactie gebeurde tussen de raadselachtige Satoshi Nakamoto, een pseudoniem, en de computerwetenschapper Hal Finney in 2009. Het aanbod is beperkt en de vraag stijgt. Dat is meteen ook de reden achter de fenomenale waardestijging van de bitcoin van een paar dollarcenten tot 100.000 dollar na de tweede verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president.
Inherente schaarste
Wat voor de bitcoin geldt, geldt niet per se voor andere cryptomunten. Er bestaan duizenden munten, waarvan slechts een handvol er echt toe doet. Wie wil beleggen of handelen in een waaier van cryptomunten, kijkt maar beter uit voor oplichters die een munt hypen en vervolgens cashen op het moment dat er voldoende mensen in de val zijn gelopen.
Wereldwijd zit er ongeveer 3600 miljard dollar in cryptomunten, volgens CoinGecko. De bitcoin (+/-2000 miljard dollar) heeft de grootste marktkapitalisatie met ruime voorsprong op de nummer twee in cryptoland: de ether of ethereum (465 miljard dollar). De waarde van ethereum zit vooral in de blockchain, een populair platform dat slimme contracten mogelijk maakt zonder tussenpersoon. In aandelen zit wereldwijd naar schatting meer dan 115.000 miljard dollar.
Beleggers kunnen de bitcoin niet meer negeren. Is het een goed moment om in bitcoins te investeren? Wie zal het zeggen? Met Trump heeft de cryptocommunity in ieder geval een machtige medestander. Het risico dat crypto door regelgevers aan banden worden gelegd, is daardoor kleiner geworden. Vijf jaar geleden was in ieder geval een beter moment, want in november 2019 konden beleggers voor 7.500 à 7.700 dollar nog een bitcoin kopen. Tot maart 2017 betaalden beleggers minder dan 1.000 dollar per bitcoin. Maar de schaarste – en dus de stijgende prijs bij een stijgende vraag – is inherent aan de bitcoin.
Via cryptoplatformen in bitcoin investeren
Via welk platform investeert u het best in bitcoins? Dat is moeilijk. De regelgeving huppelt hopeloos achterop. Een debacle zoals de marktplaats Mt. Gox, die in 2014 plots 850.000 bitcoins van klanten kwijt was, laat zich niet voorspellen. “De business en de handelsplatformen zijn veel volwassener geworden”, meent James Butterfill, beleggingsstrateeg bij CoinShares. “Mt. Gox had gewoon een heel slecht beleid om de cryptomunten veilig te bewaren.” Hij ziet zoiets niet meer gebeuren.
Dichterbij huis wachten de klanten van het Belgische Bit4You nog steeds op hun geld. Bit4You werd in 2018 opgericht door Marc Toledo, Sacha Vandamme en Keytrade Bank-oprichter José Zurstrassen. Het was de ambitie van Bit4You om het belangrijkste handelsplatform voor cryptoactiva in België te worden. Eind 2022 ging FTX, het op twee na grootste cryptohandelsplatform ter wereld, failliet. FTX was het eerste dominosteentje dat een hele rij steentjes in de cryptowereld liet omvallen. Ook CoinLoan, een Estse dienstenleverancier, waar Bit4You bijna de helft van de aan zich toevertrouwde cryptomunten had gedeponeerd, viel omver.
Coinbase is het enige platform dat op de beurs noteert, waardoor het wettelijk verplicht is bepaalde informatie met beleggers te delen. Het zou volgens gebruikers heel laagdrempelig zijn, maar iets duurder dan Binance bijvoorbeeld. Veel mensen die bitcoins kopen, vertrouwen het financiële systeem niet. Het gedecentraliseerde en niet-gereguleerde karakter van cryptomunten trekt hen aan. Zij moeten zich tot een van de honderden cryptoplatformen wenden.
Via de beurs in bitcoin investeren
Wie gewoon mee wil zijn en een stukje van de bitcointaart wil eten, kan ook met een kleine omweg via de geijkte kanalen in bitcoins beleggen. In de Verenigde Staten was drie jaar geleden veel te doen over de eerste Amerikaanse bitcoin-ETF. In Europa worden al veel langer bitcoinbeleggingsproducten verhandeld, maar de brokers mogen daar in ons land geen reclame voor maken, omdat het om complexe en risicovolle producten gaat. De trackers die hieronder staan, zijn gewoon te koop op de beurs via Belgische brokers. De jaarlijkse kosten variëren van ongeveer 1 tot 2,5 procent.
De nieuwe Amerikaanse fondsen beleggen via futures of termijncontracten. De Europese fondsen beleggen doorgaans in bitcoins. De Amerikaanse toezichthouder SEC hield lang het been stijf voor ETF’s, omdat cryptomunten een niet-gereguleerde markt zijn. Futures worden wel gereguleerd. Butterfill denkt dat de SEC de markt nog niet helemaal begrijpt. “De toezichthouder heeft schrik dat de prijs van de bitcoin kan worden gemanipuleerd. Ik geloof daar niet in. Het doel is voor alle spelers in de Verenigde Staten hetzelfde: een beleggingsproduct aanbieden dat voor 100 procent gedekt wordt door bitcoins. Beleggen in die futures is complex, brengt minder op en brengt soms hoge kosten mee.”
Naast fondsen zijn er ook aandelen van bedrijven die inkomsten uit bitcoins halen. Van Tesla is algemeen bekend dat de bouwer van elektrische wagens ook veel bitcoins in de schatkist heeft. 9.720 bitcoins volgens de meest recente cijfers. Ook MicroStrategy, een IT-dienstenleveranciers bezit maar liefst 279,420 bitcoins. Als de bitcoin in waarde stijgt, dan stijgen de cash-reserves van deze bedrijven – en daarmee ook het hele bedrijf- in waarde.
Behalve bitcoin-bezitters zijn er ook bitcoin-mijnbouwgroepen zoals Hut 8 Mining en Bitfarms die op de beurs van Toronto noteren, Riot Blockchain of The9Limited (Chinees bedrijf) noteren op Nasdaq. Dit zijn allemaal heel speculatieve beleggingen.
Daarnaast zijn er ook meer traditionele bedrijven, die mee kunnen surfen op een bitcoin-rally. Nvidia maakt videokaarten voor gaming, maar ook videokaarten voor mining en is bovendien ook betrokken bij de ontwikkeling van generatieve artificiële intelligentie (AI). DocuSign maakt gebruik van ethereum en is marktleider voor digitale handtekeningen. Robinhood is dan weer een onlinebroker in aandelen, opties en cryptomunten.
Lees ook:
Cryptogekte: waar zal de bitcoin eindigen?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier