Danny Reweghs
‘Onzinnige speculatiebelasting’
Vorig weekend kreeg de particuliere Belgische belegger toch wel een mokerslag te verwerken. De fameuze speculatiebelasting valt veel zwaarder uit dan eerst ingeschat. Dat schrijft Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.
Het tarief is liefst 33 procent wanneer binnen een termijn van zes maanden winst wordt genomen op de aankoop van beursgenoteerde aandelen. Maar vooral het feit dat er geen compensatie met minwaarden kan gebeuren is ongezien en ongehoord.
De liquiditeit van de Brusselse beurs zal dan ook verder verschrompelen en de drempel voor nieuwe beursintroducties wordt serieus verhoogd. Een maatregel met een hoge techniciteit, die heel veel rompslomp zal vergen en uiteindelijk weinig of niks zal opbrengen. Een schoolvoorbeeld dus van een contraproductieve maatregel met aan het einde van de rit enkel maar verliezers.
Megabrew
Gelukkig konden de Belgische beleggers zich anderzijds troosten met het spectaculaire nieuws dat de veruit grootste Belgische beurskapitalisatie AB InBev op weg is naar een nieuwe, ultieme krachttoer. Er werd immers overeenstemming bereikt met de referentieaandeelhouders om tegen 44 pond (GBP) per aandeel SABMiller te kunnen overnemen. ‘Megabrew’ is zodoende in de maak! Er is nog vooral een lange juridische weg te gaan, maar een nog groter biergigant zit eraan te komen.
Belangrijk resultatenseizoen
Intussen is Wall Street begonnen aan het resultatenseizoen. Een meer dan gemiddeld belangrijk Amerikaans resultatenseizoen. In die zin dat je als bedrijf maar best aan de marktverwachtingen kan voldoen. Al is dat voor de grote(re) Amerikaanse ondernemingen dit jaar wat minder evident omwille van de sterke dollar (USD) tegen over zowat alle belangrijke wereldmunten in waarde is gestegen de voorbije twaalf maanden. Vandaar ook dat in de loop van het jaar de winstverwachtingen (opnieuw) zijn getemperd.
Voor de bedrijven uit de Standard&Poor’s500-index wordt op 118,3 USD per aandeel winst gerekend, 4,5% meer dan de 113,3 USD per aandeel voor 2014. Een matige winstgroei met andere woorden omdat de multinationals meer last dan hen lief is, hebben met de sterkere dollar (USD).
Het betekent dat de grote Amerikaanse waarden tegen gemiddeld 16,5 keer de verwachte winst voor het boekjaar worden verhandeld. Niet peperduur, maar ook verre van goedkoop gezien de matige winstgroei. Het feit dat midden oktober de Amerikaanse indexen nog steeds lager staan dan begin van het jaar is logisch te verklaringen door precies de verlaging van de winstverwachtingen.
Groeiwaarden kwetsbaar
De groeiaandelen zijn het meest kwetsbaar voor een tegenvallende winst. De overstap van het etiket van ‘stevige’, naar ‘matige’ groeier kan de beurskoers tientallen procenten kosten. EVS en Fagron zijn twee voorbeelden op onze eigen beurs Euronext Brussel, die perfect het gevaar illustreren. Een (tijdelijk?) verlies van het groeistatuut bij analisten en beleggers kan op relatief korte termijn een koershalvering inhouden.
Daar waar iedereen in de loop van het jaar dacht dat de grootste bedreiging voor Wall Street en bij uitbreiding voor de rest van de westerse beurzen zou liggen in renteverhoging(en), ligt volgens ons de komende tijd de knoop geboden bij de bedrijfswinsten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier