Olieprijs trekt Europese beurzen mee omlaag

© REUTERS

De dalende olieprijs zette de Europese aandelenmarkten weer op verlies. Niet enkel de energiesector, maar ook de autosector deelde in de klappen.

Daar laaide de vrees weer op dat het schandaal rond de sjoemelsoftware zou uitdijen. Gisteren ging Mercedes-producent Daimler over de lippen, en vandaag doorzochten lokale speurders de kantoren van Audi en Volkswagen in Zuid-Korea.

De Bel-20-index volgde zijn Europese collega’s en eindigde de dag 0,43 procent lager. De grootste verliezer in de index was de autodienstengroep D’Ieteren (-4,75%), die mee omlaag werd getrokken met de Europese auto-aandelen.

Op de brede markt ging Genticel (+18,64%) net als gisteren flink hoger. Ondanks recente tegenvallende testresultaten voor Genticels kandidaat-geneesmiddel tegen baarmoederhalskanker, blijft het Franse beurshuis Oddo Securities optimistisch over de vooruitzichten voor de Belgische biotechnologiegroep. Het koersdoel werd zelfs opgetrokken van 11 naar 13 euro.

Dexia (+5,88%) boekte het afgelopen jaar een nettowinst van 163 miljoen euro, na een verlies van 606 miljoen een jaar eerder, de eerste jaarwinst sinds 2010. In de jaren 2011 tot 2014 boekte de restbank een totaal verlies van 16,2 miljard euro. De winst is grotendeels te danken aan een herwaardering van de derivatenportefeuille ter waarde van 516 miljoen euro. Dexia moest dan weer een waardevermindering van 197 miljoen euro slikken op zijn vordering op de Oostenrijkse bad bank Heta Asset Resolution. Het recurrente resultaat klokte af op een verlies van 328 miljoen euro, tegenover 248 miljoen euro een jaar eerder. De oorzaak van het grotere verlies zijn onder meer de bijdrage die Dexia moet betalen aan het Europese resolutiefonds. Het balanstotaal werd in 2015 met 16,8 miljard euro teruggedrongen naar 230,3 miljard euro. De solvabiliteitsratio bedroeg eind december 15,9 procent. De Europese Centrale Bank legt Dexia een minimumratio van 8,625 procent op. Dexia is vandaag voor 94,4 procent in handen van de Belgische en Franse overheid.

Texaf (+0,85%) zag zijn omzet het voorbije jaar met 4 procent stijgen naar 19,6 miljoen euro. De investeringsmaatschappij, die uitsluitend actief is in Congo, heeft de omzetstijging grotendeels te danken aan hogere huurinkomsten dankzij de oplevering van nieuwe appartementen en kantoren in Kinshasa en de bezettingsgraad van 100 procent. De Carrigrès-steengroeve zag haar omzet daarentegen met 5 procent terugvallen door de moeilijke economische omstandigheden en het uitblijven van nieuwe wegenwerken. De recurrente bedrijfswinst (rebit) zakte met 7 procent naar 6,5 miljoen euro door hogere operationele belastingen en personeelskosten. De nettowinst kwam dan weer 16 procent hoger uit op 5,46 miljoen euro dankzij onder andere een belastingmeevaller. Texaf gaat zijn aandeelhouders voorstellen het dividend met 20 procent te verhogen naar 0,58 euro per aandeel.

Allianz (-1,25%) kwam met minder dan verwachte resultaten voor het vierde kwartaal. De grootste verzekeraar van Europa zag zijn nettowinst met 16 procent stijgen naar 1,42 miljard euro, maar analisten hadden gemikt op gemiddeld 1,56 miljard euro. De operationele winst werd gedrukt door schadeclaims als gevolg van stormen en overstromingen in Europa. Vorig jaar betaalde de Duitse verzekeraar 738 miljoen euro uit als gevolg van natuurrampen, tegenover 400 miljoen euro het jaar voordien. Voor het volledige jaar kwam de operationele winst uit op 10,7 miljard euro. Voor dit jaar mikt Allianz op een operationele winst van 10 à 11 miljard euro. De verzekeraar liet ook weten dat de uitstroom bij de vermogensbeheerder Pimco is gedaald tot 8 miljard euro in het vierde kwartaal, na de zware uitstroom van 141 miljard euro in het vierde kwartaal van 2014 naar aanleiding van het omstreden vertrek van sterbeheerder Bill Gross.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content