Hoe veilig zijn staatsobligaties nog?

© Getty Images

Geldt de klassieke 60/40-portefeuille (60% in aandelen en 40% in obligaties) nog of moeten we een en ander herbekijken? We merkten op dat dalende aandelenkoersen niet langer opgevangen worden door stijgende obligatiekoersen.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Capital Group werpt de vraag weer op. Volgens expert Julie Dickson heeft een goed gespreide beleggingsportefeuille met een flink deel obligaties nog wel degelijk nut. Zeker in tijden van grote volatiliteit op de aandelenbeurzen kunnen obligaties voor rust zorgen. Uiteraard bewegen obligatiekoersen de laatste tijd ook harder dan anders. Maar beleggers met een langetermijnvisie hoeven zich daar niet te veel van aan te trekken. Op de vervaldag keert de koers van kwaliteitspapier vrijwel altijd terug naar pari (100%). Dickson pleit daarom voor de herwaardering van de klassieke 60/40-beleggingsportefeuille. Daarbij moet vandaag, meer dan ooit, kwaliteit (investment grade) de bovenhand hebben.

Dollarobligaties

Blijft de vraag of Amerikaanse staatsobligaties en de dollar nog altijd mogen worden beschouwd als de rotsen in de branding bij woelig weer op de financiële markten. Pimco, ook een vooraanstaande vermogensbeheerder, meent dat andere obligatiemarkten meer aandacht verdienen. De importtaksen die de Amerikaanse president Donald Trump oplegt of dreigt op te leggen, hebben al voor veel wrevel gezorgd. Veel grote beleggers dumpen Treasuries, Amerikaanse staatsobligaties. Het imago van veilige haven wordt steeds meer ter discussie gesteld. Dat geldt niet alleen voor het overheidspapier, maar ook voor de dollar. Die verloor in een maand 6 procent van zijn waarde tegenover de euro. Sinds begin dit jaar bedraagt het verlies zelfs al 10 procent. Bovendien menen valutadeskundigen dat de neergang nog niet gestopt is. Het aanhoudende geschimp van Trump op Fed-voorzitter Powell doet daar geen goed aan.

Politieke bemoeienissen in het beleid van de centrale bank ondermijnen het vertrouwen van de financiële markten. Trump wil, eist bijna, dat Powell de rente verder doet zakken. Maar die is niet geneigd de president te volgen, omdat er onvoldoende signalen komen dat de inflatie onder controle is. Nu de rente verlagen zou de inflatie wellicht doen heropflakkeren. Dat is het laatste dat de Amerikaanse economie nodig heeft.

Er zijn nog enkele landen waarvan de overheidsobligaties een triple A-rating genieten, zoals Noorwegen.

Veilige landen

Nu we aannemen dat Trump het vertrouwen in de Amerikaanse economie verder dreigt te ondermijnen, rest de vraag in welke financiële markten het vandaag dan wel goed toeven is. Er zijn nog enkele landen waarvan de overheidsobligaties een triple A-rating genieten. We denken in de eerste plaats aan Noorwegen, omdat het een uiterst rijk land is, maar grote beleggers kijken eerder naar Duitsland. De markt voor dat staatspapier is veel ruimer en dat garandeert een vlottere handel. Ook Nederland kan bogen op een erg sterke kredietrating. België heeft de rating AA bij Standard & Poor’s en dat wijst nog altijd op meer dan degelijke kwaliteit. In die markten gaan schuilen, lijkt ons geen slecht idee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content