Federal Reserve verlaagt rente in september
De kans is toegenomen dat er in september in de Verenigde Staten een renteverlaging komt, en misschien ook in de Europese Unie.
De inflatie en de economische groei bepalen het beleid van de centrale banken. Woensdag kwam de Amerikaanse centrale bank (Fed) met cijfers. Dat de rente, net als in Europa, voorlopig ongewijzigd blijft, lag al vast. Maar het belangrijkste dat we onthielden uit de macro-economische gegevens, is de toegenomen kans op een renteverlaging in september – in de Verenigde Staten en misschien ook in de Europese Unie. Vrijwel alle gegevens wijzen in dezelfde richting. De Amerikaanse inflatie lijkt bedwongen, maar in de Europese Unie is er nog werk, blijkt uit de lichte stijging tot 2,6 procent. De economie presteert behoorlijk, zonder overdrijving, waardoor het gevaar op een heropflakkering van de inflatie minimaal is.
De obligatiemarkten lopen vooruit op de rentedaling van september. De koersen van leningen met een vaste coupon stijgen, want nieuwe stukken komen op de markt tegen een lagere rente. Uiteraard daalt de langetermijnrente. We wezen daar al geruime tijd op, maar het is nog niet te laat om de obligatieportefeuille uit te breiden. De verwachtte renteverlaging in september wordt wellicht de eerste in een reeks van twee of zelfs drie. De obligatiekoersen zullen dus nog meer stijgen, terwijl het rendement nog zal zakken.
De Chinese centrale bank verlaagde de rente voor leningen met een looptijd van een jaar al met 20 basispunten, tot 2,3 procent. Het was de tweede keer in vier dagen dat ze het monetaire beleid versoepelde. De centrale bank wil zo de slabakkende economie meer zuurstof toedienen.
Japan verhoogt rente
Er bereikte ons nog eens goed nieuws uit Japan: het land zal volgend jaar voor het eerst sinds 2002 een primair begrotingsoverschot halen. De economische verbeteringen en de stevige bedrijfswinsten laten hogere belastinginkomsten verhopen. De regering van premier Fumio Kishida boekt vooruitgang bij het herstellen van de verslechterde financiën van het land. Dat komt niets te vroeg. De schuldenberg is twee keer zo groot als de omvang van de economie. Vanaf 2025 kunnen de noodzakelijke beleidsmaatregelen worden gefinancierd, zonder meer schulden te maken. Het halen van een primair begrotingsoverschot is extra belangrijk geworden, nu de Bank of Japan de rentetarieven wellicht zal verhogen tegenover het huidige niveau van bijna nul. Dat zal de kosten voor de financiering van de enorme staatsschuld doen stijgen.
Als het aan Donald Trump ligt, komt er een cryptovriendelijk beleid als hij opnieuw president wordt. De bitcoin staat volgens hem voor vrijheid, soevereiniteit en onafhankelijkheid van dwang en controle door de staat. Door dat nieuws steeg de prijs van de bitcoin richting nieuwe records.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier