Het aanhoudend gekibbel van de Amerikaanse president Donald Trump en de voorzitter van de centrale bank (Fed), Jerome Powell, verontrust de financiële markten.
Volgens Karoline Leavitt, de woordvoerder van het Witte Huis, meent Trump dat Powell “stappen heeft gezet en acties heeft ondernomen in naam van politiek” in plaats van in naam van wat goed is voor de Amerikaanse economie. De president heeft het recht om zijn ongenoegen over de Fed te uiten en hij heeft het recht te zeggen dat hij vindt dat de rentetarieven lager moeten, zei ze.
Leavitt voegde eraan toe dat Trump een sterke dollar steunt en wil dat de greenback de wereldreservemunt blijft. Maar intussen verkent de Amerikaanse munt het ene dieptepunt na het andere. Powell beweert dat de invoertarieven van de president waarschijnlijk de economische groei verzwakken en de inflatie doen toenemen. Daardoor wordt het voor de Fed lastiger om de prijzen laag te houden.
Sinds begin dit jaar daalde de dollar al met 10 procent tegenover de euro. Het einde van de val lijkt nog niet in zicht. De andere munten uit de dollarfamilie, de Canadese, de Australische en de Nieuw-Zeelandse, zitten eveneens in een dalend trendkanaal. Die ondermaatse prestaties staan in schril contrast met de kracht die de Zweeds kroon blijft uitstralen. Tegenover de euro kost die vandaag 6,2 procent meer dan twaalf maanden geleden. Ondanks eerdere economische uitdagingen, zijn de vooruitzichten voor de Zweedse economie in 2025 verbeterd. De inflatie is gestabiliseerd en de economie toont tekenen van herstel. De verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente dit jaar meer zal verlagen dan de Zweedse centrale bank, de Riksbank, creëert gunstige renteverschillen voor de kroon.
De stijging van de lange rente lijkt intussen wat stil gevallen. Begin maart rukte het rendement van tienjarige Duitse overheidsleningen op richting 3 procent. Maar vandaag is het nog 2,5 procent. In België bedraagt dezelfde rente ongeveer 0,5 procentpunt meer. In de Verenigde Staten leveren Treasuries 4,2 procent op. Dat is dicht tegen het hoogste tarief in vijf jaar.
Beleggers maken zich zorgen over de obligaties die Ghelamco heeft uitstaan.
Zorgen over Ghelamco
Beleggers maken zich zorgen over de obligaties die Ghelamco heeft uitstaan. De koersen gaan in vrije val, zij het onder erg lage volumes. De Belgische vastgoedgroep gaf heel wat papier uit in Poolse zloty. Die noteren zonder uitzondering onder pari. Ook de Belgische leningen vergaat het momenteel niet goed. Zo kost de obligatie die vervalt op 7 december 2027 (ISIN: PLO173600019) nog slechts 94 procent. Nog geen maand geleden was dat meer dan 100 procent. De laatste dagen is er wel een licht herstel.
Op 14 juni moet Ghelamco een andere Belgische obligatie ter waarde van 80 miljoen euro terugbetalen. Volgens topman Paul Gheysens zal dat geen probleem vormen. Tot vandaag heeft de groep altijd zijn verplichtingen nagekomen. Dat is maar goed ook, want het vermoeden bestaat dat ze ook deze keer de lening zal terugbetalen met kapitaal uit nieuwe obligaties. Mocht ze in gebreke blijven om de obligatie volgende maand af te lossen, dan is de lancering van nieuw papier problematisch.