Negativisme rond opkomende markten heeft plaatsgemaakt voor rooskleurige perspectieven
De opkomende landen hebben grote stappen vooruit gezet in onder meer de beteugeling van de inflatie en het doorvoeren van broodnodige economische en politieke hervormingen. Toch zijn er ook redenen om voorzichtig te zijn.
Gelukkig voor de opkomende landen is de 45ste president van de Verenigde Staten, Donald Trump, meer een verandering in stijl, dan in daden. In de week na de verrassende verkiezingsoverwinning van Trump verloor de MSCI Emerging Markets-index 7 procent in een eerste paniekreactie.
Op de eerste dag van zijn presidentschap liet Trump zien dat hij het meende met het tijdens de campagne herhaaldelijk aangekondigd protectionisme (‘America first’) door het TPP-handelsakkoord op te blazen. Over dat Trans-Pacific Partnership (TPP) hadden de Verenigde Staten en elf landen rond de Stille Oceaan acht jaar onderhandeld.
De paniekreactie was snel voorbij. Want er is weinig of niks in huis gekomen van de dreigementen met importheffingen tegen onder meer China. Tijdens zijn recente Azië-reis was Trump opvallend mild voor zijn Chinese collega Xi Jinping. Van het dreigen met extra heffingen was geen sprake meer.
Na vele jaren onderpresteren deden de opkomende markten het sinds het voorjaar van 2016 uitstekend en veel beter dan de MSCI World-index. Zo maakte de tracker iShares MSCI Emerging Markets ETF (47,8 dollar; ticker EEM; notering op NYSE met ISIN-code US4642872349) dit jaar een sprong van liefst 37 procent of ruim dubbel zo goed dan de Wereldindex (+17%).
Forse herstelbeweging
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het negativisme rond de opkomende markten plaats heeft gemaakt voor rooskleurige perspectieven voor 2018. De argumenten zijn dat de opkomende landen grote stappen vooruit hebben gezet in de beteugeling van de inflatie, broodnodige economische en politieke hervormingen hebben doorgevoerd, de lopende rekeningen zijn versterkt en de valutareserves zijn toegenomen.
Daar kunnen we weinig tegen inbrengen. Maar na de klim met meer dan 70 procent sinds de bodem minder dan twee jaar geleden, zijn we toch voorzichtiger geworden, en wel om de volgende redenen.
Totale ommekeer in het sentiment: het diepe pessimisme bij beleggers en analisten heeft plaatsgemaakt voor een doorgedreven optimisme. De opkomende markten worden zelfs vaak als de meest kansrijke belegging voor volgend jaar naar voren geschoven. Vooral over China zijn veel financiële instellingen enthousiast. Nochtans gaat het na de glorie van het Partijcongres doorgaans iets minder.
Onderwaardering grotendeels weg: bijna twee jaar geleden waren de opkomende markten een pak groter dan de westerse beurzen, maar intussen is die achterstand danig verkleind met een gemiddelde verwachte koerswinstverhouding 2017 van bijna 17 tegenover 18 voor de MSCI World-index.
Technisch beeld begint te verzwakken: er is zeker nog geen reden tot paniek, maar we beginnen een verzwakking van de grafiek voor de opkomende markten te zien, op een moment dat de stemming steeds positiever wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier