Negatieve rente kan solvabiliteit banken en verzekeraars ondermijnen
De eventuele gevolgen van negatieve rentevoeten kunnen de bereidheid van de Europese banken om de kredieten te verstrekken doen afnemen.
Morgan Stanley verwacht dus niet dat het goedkoop geld de banken op korte termijn tot een grotere bereidheid wat betreft kredietverstrekking gaat dwingen.
Daarvoor zou het noodzakelijk zijn dat het risicoprofiel van de banken verandert. De analisten van de zakenbank geloven eerder in het scenario van een Balkanisering van de Europese bankensector, dit als gevolg van aanhoudende druk om zich te kunnen blijven financieren.
Liquiditeit op de markt kan afnemen
De negatieve rente kan uiteindelijk de solvabiliteit bij banken en verzekeraars gaan ondermijnen, waardoor deze sectoren verder onder druk kunnen komen te staan. In Japan zijn de verhandelde volumes op de obligatiemarkt met 2/3de gedaald over een langere periode als gevolg van negatieve rente.
De liquiditeit op de obligatiemarkten kan dus afnemen, op de eerste plaats op kortere looptijden zoals ook in Japan is gebeurd. Dat is meteen ook de reden waarom de Bank of Japan probeert te vermijden dat de kortetermijnrente negatief wordt. Voorzichtigheid blijft dus geboden, ook in Europa.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier