Erik Joly
‘Met nog goedkopere hypotheken plegen banken harakiri’
ABN AMRO-hoofdstrateeg Erik Joly verwacht dat de Europese Centrale Bank nog eens in haar rente knipt. Wat niet betekent dat banken de hypotheekrente nog zullen verlagen. “Nog goedkopere tarieven aanbieden, komt neer op het plegen van harakiri.”
Elke maandag schotelen we drie vragen voor aan een econoom of strateeg die zijn licht laat schijnen over een actueel thema. Vandaag: Erik Joly, hoofdstrateeg bij ABN AMRO.
Volgende week staat er een belangrijke rentevergadering van de Europese Centrale Bank gepland. De verwachting is dat voorzitter Mario Draghi nieuwe maatregelen neemt om de economie te stimuleren, maar Bundesbankvoorzitter Jens Weidmann ging vorig week op de rem staan. Welke beslissing verwacht u? En zal dat de markt teleurstellen?
Erik Joly: “De kans is groot dat de Europese Centrale Bank bijkomende maatregelen uit haar hoed zal toveren om de economie aan te zwengelen. Wellicht wordt de beleidsrente nog eens met tien basispunten verlaagd. Het ziet er naar uit dat de markten en de beleggers echter steeds minder geloof hechten aan de acties van de ECB. Het zeer accomoderende beleid heeft tot op heden nog steeds niet het verhoopte effect gehad op de reële economie. En dat begint te wegen. De bijkomende maatregelen zullen de volatiliteit op de markten niet laten afnemen. Daarom is er in eerste instantie een krachtig signaal uit de reële wereld nodig.”
In de loop van 2015 is de rente op hypotheekleningen met een looptijd van meer dan tien jaar gedaald van 2,8 naar 2,48 procent, blijkt uit statistieken van de Nationale Bank. Deze week loopt Batibouw. Zal een kandidaat-koper daar nog goedkopere leningen vinden of is de bodem stilaan bereikt?
Nog goedkopere tarieven aanbieden, komt voor de bankensector neer op het plegen van harakiri
Joly: “Batibouw is traditioneel een periode waarbij er altijd wel één of andere bank uitpakt met een stunttarief. Dit jaar is het niet anders, vermits een bepaalde instelling de één procent grens voor een lening (weliswaar met een vaste looptijd op tien jaar) sloopte. Financiële instellingen halen hun marge voornamelijk uit het verschil tussen de depositorente en de hypotheekrente. De kans is meer dan reëel dat de Europese Centrale Bank haar richtinggevend rentetarief in maart verder verlaagt, dit terwijl de depositorente momenteel wettelijk niet onder de 0,11 procent mag uitkomen. Nog goedkopere tarieven aanbieden, komt voor de sector neer op het plegen van harakiri.”
Vorige week zagen we een enorm sterke samenhang tussen de olieprijs en de beurzen. Waarom die sterke relatie tussen die twee? En hoe lang denkt u dat die focus op de olieprijs nog zal blijven bestaan?
Joly: “Olie vertegenwoordigt drie procent van de wereldeconomie, twaalf procent van de wereldwijde beurzen, en zestien procent van de markt voor bedrijfsobligaties met een lage kredietkwaliteit. Het gevaar dat de problemen in de oliesector zorgen voor besmetting en op die manier een risico voor het systeem betekenen (naar analogie met wat er in 2008 gebeurde met de banken), is dus wel degelijk aanwezig, maar eerder beperkt. We zien de oliesector niet onmiddellijk als katalysator voor een recessie. Lage energieprijzen komen de consumenten immers overal ter wereld ten goede. Ik zou me dan ook eerder zorgen maken indien de olieprijs opnieuw richting honderd dollar zou koersen.”
3 vragen aan een econoom of strateeg
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier