Marktoverzicht: Yellen haalt Europese banken onderuit
De lage rentes zijn nog lang de wereld niet uit, zo maakte de Amerikaanse centrale bank duidelijk. De bankaandelen zaten daardoor opnieuw in de hoek waar de klappen vielen.
Op de beurs van Brussel kaartte Euronav nog eens de onderwaardering van zijn aandeel aan.
De Europese beurzen konden de winsten uit het openingsuur niet vasthouden. Bij de slotbel noteerde de Eurostoxx50, een toonaangevende korf met aandelen uit de eurozone, op 0,9 procent verlies. In Brussel ging de Bel-20 een procent achteruit. Vooral de Europese bankaandelen stonden onder druk. In ons land deelden KBC (-3,5%), Ageas (-1,2%) en vooral Ackermans & van Haaren (-7,8%) in de klappen. De Antwerpse investeringsmaatschappij heeft met Bank van Breda en Bank Delen een stevige financiële poot.
De oorzaak voor de beursmalaise in de financiële wereld lag volgens waarnemers bij het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Fed-voorzitter Janet Yellen maakte woensdagavond onze tijd bekend dat de rente in de VS ongewijzigd op 0,25 à 0,5 procent blijft. Die beslissing was verwacht. Wel verrassend was dat de Fed de rente later dit jaar maar twee keer plant op te trekken. Voordien stonden nog vier renteverhogingen op de agenda voor dit jaar. Het nieuwe rentepad, met een meer geleidelijke verhoging van de beleidsrente, stemt meer overeen met de marktverwachtingen.
In haar persconferentie na afloop van de rentevergadering was Yellen vrij optimistisch over de Amerikaanse economie. Ze verwacht dat de arbeidsmarkt geleidelijk blijft herstellen, maar dat de inflatie wel onder 2 procent blijft de komende jaren. Die zwakke stijging van de prijzen geeft de Fed om zijn beleid niet te snel te verstrakken. En dat is volgens Yellen nodig omdat het minder gaat met de rest van de wereld. In haar vooruitzichten zei de machtigste vrouw uit de financiële wereld dat de tragere groei van de wereldeconomie op de VS wegen.
Dat de Fed allesbehalve gehaast is om een einde te maken aan het tijdperk van lage rentes, is slecht nieuws voor de banken. De sector klaagt steen en been dat de winsten, en daarmee ook de stabiliteit, onder druk staan. Ook voor Mario Draghi is de aarzelende houding bij zijn collega’s in de VS slecht nieuws. De voorzitter van de Europese Centrale Bank pakte vorige week uit met een verrassend groot pakket nieuwe stimulusmaatregelen. Daarmee probeert de Italiaan onder meer de euro te verzwakken, zodat ingevoerde producten duurder worden en de inflatie stijgt. Maar dat beoogde effect blijft uit. Sinds Draghi fors de geldkraan opendraaide, is de Europese eenheidsmunt van 1,10 naar 1,13 dollar versterkt.
Op de beurs van Brussel pakt Euronav uit met een slotdividend over 2015 van 0,82 euro bruto. Eerder was er al bruto 0,87 euro naar de aandeelhouders gevloeid. Het bedrijf bevestigt zo de sterke jaarcijfers die al in een voorlopig rapport van eind januari stonden. De tankerrederij is het nieuwe jaar ook sterk ingezet. Zo zal het eerste kwartaal van dit jaar beter zijn dat het vierde kwartaal van vorig jaar. Nochtans is het vierde kwartaal traditioneel het sterkste van het jaar.
Volgens CEO Paddy Rodgers zitten die sterke cijfers en resultaten onvoldoende verrekend in de koers van zijn bedrijf. De topman klaagde al herhaaldelijk dat de markt Euronav niet naar waarde schat. De rederij dankt haar sterke cijfers aan de hoge vrachttarieven. En Rodgers is overtuigd dat die tarieven de rest van het jaar of misschien wel nog langer hoog blijven. Maar de markt is daar minder zeker van. De belangrijkste onbekende is de olieprijs, en die is nu eenmaal bijzonder moeilijk te voorspellen. Het merendeel van de analisten staat aan Rodgers’ kant en plakt een koopadvies op het aandeel. Maar net als bij vorige pogingen om de koers van Euronav een zetje te geven, haalde het optimisme van de topman weinig uit. Het aandeel sloot 0,5 procent lager.
Tot slot kwam ook Zetes (+1,7%), een specialist in de identificatie van goederen en personen, met een sterk rapport. Het bedrijf sleutelde de voorbije jaren aan zijn strategie en dat werpt vruchten af. Voor de identificatie van goederen verkoopt Zetes nu meer standaardoplossingen in plaats van op maat gemaakte systemen, wat maakt dat de marges hoger liggen. Bij de identificatie van personen worden dan weer meer diensten geleverd, wat maakt dat inkomsten minder vaak eenmalig zijn. Zetes hoopt dit jaar minstens even goed te doen als in 2015.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier