Marktoverzicht: wapenstilstand in Wetteren
Ondanks enkele bemoedigende kwartaalcijfers van kleppers als Bayer en BP, en een lichte stijging van de olieprijs, vonden de beurzen maar moeilijk de weg naar boven.
De meeste Europese beurzen sloten met minieme schommelingen af. Beleggers wachten de vergadering van de Amerikaanse centrale bank van woensdag af, vooral voor de bijbehorende commentaren van Janet Yellen, want een renteverhoging wordt niet verwacht. De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector neemt licht toe, terwijl het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten wat afbrokkelde.
De Bel-20 won 0,09 procent, maar die vlakke prestatie omvat een aantal uitschieters. Telenet schreef er 3,77 procent bij, terwijl Umicore 4,54 procent verloor na licht ontgoochelende kwartaalcijfers. Ook UCB kreeg een tik van 4,3 procent na een adviesverlaging door het beurshuis Morgan Stanley.
Na een maandenlange strijd hebben het Wetterse Resilux (+4,5%) en het Nederlandse Airopack Technology Group (ATG) een akkoord over hun 50/50 joint venture Airolux. De Nederlanders kopen Resilux uit en betalen daarvoor 25 miljoen euro. Daarnaast betaalt ATG de schulden van Airolux aan Resilux terug, voor een bedrag van 37 miljoen euro. Belangrijk is ook dat Resilux de belangrijkste leverancier blijft van Airolux, en dus een graantje kan meepikken als de technologie doorbreekt. Dat bedrijf ontwikkelde een revolutionaire techniek om spuitbussen op basis van perslucht te maken. De Nederlanders wilden echter af van partner Resilux en gingen voor hun financiering in zee met het Amerikaanse fonds Apollo Management. Resilux is zijn beloftevolle goudhaantje kwijt, meer sleept nog een behoorlijke deal uit de brand.
Een matige kwartaalupdate van de materialengroep Umicore (-4,5%) kon beleggers niet bekoren. De omzet steeg in het eerste kwartaal met slechts 1 procent. Voor 2016 verwacht het bedrijf een recurrente bedrijfswinst ergens in een vork tussen 335 miljoen en 360 miljoen euro. Dat is 2 tot 9 procent meer dan in 2015, maar beleggers hadden op meer gehoopt gegeven de forse koersopstoot van het aandeel de voorbije maanden. De verkoop van katalysatoren steeg met 12 procent dankzij een wereldwijd aantrekkende automarkt, maar lagere metaalprijzen wogen op de omzet op de verkoop van energiematerialen (-4%) en vooral op de omzet in de recyclagetak (-8%), die goed is voor een kleine helft van de bedrijfswinst. Naast de lagere metaalprijzen, daalden ook de verwerkte recyclagevolumes lichtjes, ondanks de vorig jaar gerealiseerde capaciteitsuitbreiding. Die volumedaling is te wijten aan een gepland onderhoud van de fabriek in Hoboken. Bij de energiematerialen kon de omzetdaling getemperd worden door een aantrekkende verkoop van materialen voor herlaadbare batterijen in het spoor van de doorbraak van de elektrische auto. Umicore denkt aan een uitbreiding van de productiecapaciteit voor die materialen in Korea en China.
Chemiebedrijf Tessenderlo (-12,8%) bleef in het eerste kwartaal ver onder de verwachtingen. De omzet stagneerde en de recurrente bedrijfscashflow steeg met 1,9 procent. De markt rekende op een omzetstijging van 10 procent en een winststijging met 20 procent. Toch houdt Tessenderlo vast aan de jaarprognoses. Over heel 2016 zou de recurrente bedrijfscashflow met 15 tot 20 procent kunnen stijgen, al benadrukt het bedrijf dat ze opereert in “volatiele economische en financiële omstandigheden”. De ontgoochelende resultaten van het eerste kwartaal zijn vooral te wijten aan een omzetdaling van 8 procent in de productie van meststoffen. Die activiteit zorgde vorig jaar voor 75 procent van de bedrijfscashflow, maar de prijzen en verkochte volumes van meststoffen zitten wereldwijd in een dip.
Het Waalse Hamon (+15,5%), een producent van industriële koelinstallaties en systemen voor luchtkwaliteit, herstelt verder op een forse stijging van het orderboek. In het eerst kwartaal kreeg Hamon voor 190 miljoen euro nieuwe bestellingen, of dubbel zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.
Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (-1,5%) zag in het eerste kwartaal de omzet met 7 procent dalen, wat vooral te wijten was aan ongunstige wisselkoerseffecten. De vergelijkbare omzet steeg met 1 procent. Dankzij kostenbesparingen steeg de bedrijfswinst met 10 procent. Voor dit kwartaal verwacht P&G een significante daling van de winst, onder meer door hogere marketingkosten. Op jaarbasis zou de winst per aandeel met 5 procent moeten toenemen.
De Britse oliereus BP (+4,98%) verraste door in het eerste kwartaal een onderliggende winst van 532 miljoen dollar te maken. De verliezen bij de oliewinning waren minder groot dan verwacht, en werden ruim gecompenseerd door beter dan verwachte winstcijfers in de raffinage en door verdere kostenbesparingen. Volgend jaar zou de cashflow moeten volstaan om zowel de investeringen als het dividend te betalen, uitgaande van een olieprijs van 50 tot 55 dollar per vat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier