Marktoverzicht: toch stimuleringsmaatregelen voor sterke Europese economie
De nieuwe voorspellingen van de Europese Centrale Bank tonen aan dat het uitstekend gaat met de Europese economie, maar stimuleringsmaatregelen blijven volgens Frankfurt gerechtvaardigd. UCB boekt sterke testresultaten, maar beleggers zijn niet onder de indruk.
De Europese economie schakelt nog een tandje bij op het einde van het jaar. De invloedrijke PMI-index, een indicator voor het ondernemersvertrouwen, steeg naar zijn hoogste peil in zeven jaar. Het lijkt er zo op dat er in het vierde kwartaal nog een extra groeispurtje bezig is, terwijl de activiteit in het derde kwartaal al vrij stevig aantrok met 0,6 procent.
De Europese Centrale Bank (ECB) bevestigde dat beeld in haar nieuwe prognoses. Voorzitter Mario Draghi rekent voor volgend jaar op 2,3 procent groei. Hij trekt daarmee zijn prognose een half procentpunt op in vergelijking met september. Ook voor 2019 en 2020 verwacht de ECB dat de economie blijft aantrekken met respectievelijk 1,9 en 1,7 procent.
Opvallend is dat de inflatie ondanks de sterke groei hardnekkig laag zal blijven, berekende de ECB. Volgend jaar wordt het leven in de eurozone maar 1,4 procent duurder. De jaren nadien zal de stijging van het prijzenpijl heel geleidelijk versnellen tot 1,7 procent in 2020. Dat betekent dat de ECB ook bij aanbreken van het nieuwe decennium nog onder zijn doel van een inflatie van 2 procent zal blijven. Die prognose laat nog veel ruimte om het stimuleringsprogramma, dat nu nog loopt tot september volgend jaar, eventueel te verlengen. Sommige economen hadden meer duidelijkheid verwacht, maar die is er dus niet.
De sterke groeicijfers voor de eurozone brachten beleggers alleszins geen inspiratie. De index voor aandelen uit de eurozone, de eurostoxx50, verloor een half procent. De Brusselse Bel-20 liet 0,4 procent liggen.
In de Bel-20 herstelde Colruyt (+3%) deels van de klap van donderdag. Het voornaamste nieuws in de sterindex kwam van UCB. De biofarmagroep kwam met sterke onderzoeksresultaten voor een tweede, zogenoemde proof of concept–testfase voor zijn middel tegen AS, een aandoening die leidt tot ontsteking aan de gewrichten. Na twaalf weken is er duidelijk beterschap bij de proefkonijnen en er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen. Hetzelfde middel liet een tijd geleden ook al beloftevolle resultaten zien in de strijd tegen psoriasis.
De resultaten zijn een opsteker, maar beleggers reageerden eerder onderkoeld en stuurden het aandeel 1,3 procent lager. De sterkte resultaten moeten later nog bevestigd worden in een volgend onderzoek. Bovendien verwachten analisten het medicijn pas rond 2022 op de markt. De weg is met andere woorden nog bijzonder lang. Een aantal farmareuzen werken trouwens aan een gelijkaardig middel. De concurrentie belooft dus hevig te zijn.
De focus bij de belegger blijft daarom de onzekerheid rond Evenity, een middel tegen osteoporose. UCB zat met dat onderzoek in laatste rechte lijn, toen er onverwacht hartproblemen opdoken bij de testen. Momenteel lopen er bijkomend onderzoek, maar de onzekerheid knaagt dus. Zeker omdat de patenten op de huidige generatie stermedicijnen over een aantal jaren aflopen, en er dus nog geen vervangers klaar staan.
Op de brede markt was er een opvallende winst voor Balta (+3,8%), dat zo voorzichtig uit het dal probeert te kruipen. Nog een opvallende stijger was ArgenX (+19,5%), dat nu op korte tijd verdubbeld is in waarde.
Internationaal werd het nieuws gedomineerd door Disney, dat de entertainmenttak van 21th Century Fox overneemt voor 66 miljard dollar inclusief schulden. In een wereld waarin de streamingdiensten genre-Netflix de toon zetten, is het belangrijker dan ooit om veel content aan te kunnen bieden. Disney krijgt nu een grote brok uit het imperium van Rupert Murdoch in portefeuille. Daarin zitten onder meer populaire series als The Simpsons en succesvolle filmfranchises als X-Men.
Vrijdag is het uitkijken of de beleggers zijn goede luim terugvindt, of de Bel-20 de week afsluit met vier verliezen op vijf handelssessies. Op macrovlak zijn er cijfers voor de werkgelegenheid in Frankrijk en de handelsbalans van de Europese Unie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier