Marktoverzicht: Tesla steekt GM naar de kroon
De Amerikaanse president, Donald Trump, tweette nog wat olie op het Noord-Koreaanse vuur en stuurde daarmee de beurzen in het verlies. Op Wall Street was Tesla voor het eerst meer waard dan GM.
In de aanloop naar de verkiezingen in Frankrijk en in afwachting van de uitkomst van het diplomatieke overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland in Moskou keken beleggers liever de kat wat uit de boom. In de late handel diepten de kleine ochtendverliezen uit na dreigende taal van de Amerikaanse president, Donald Trump, aan het adres van Noord-Korea. De voornaamste Europese graadmeter Eurostoxx50 verloor 0,32 procent. In Brussel was er 0,38 procent verlies voor de Bel-20.
Het voornaamste bedrijfsnieuws kwam uit het buitenland. In Nederland heeft de fietsenproducent Accell (+19,58%) een overnamebod gekregen van Pon Holding. Dat is het bedrijf dat in Nederland verschillende automerken invoert en zowat te vergelijken valt met D’Ieteren bij ons. Pon haalt nu al 10 procent van zijn omzet uit fietsen en beoogt met de overname de grootste fietsenproducent ter wereld te vormen, met bekende merken als Batavus, Sparta en Gazelle in portefeuille.
Pon biedt 32,72 euro per aandeel, maar volgens de eerste analistenreacties is dat maar de openingszet en kan er later nog een hoger bod komen. Waarnemers zien wel brood in het fietshuwelijk, omdat de nieuwe wereldleider vooral sterk zou staan in de groeiende markt van elektrische fietsen. Ook de timing van de deal lijkt goed te zitten. In februari kondigde de sterke man achter Accell zijn afscheid aan. Sindsdien loopt de zoektocht naar een nieuwe topman. Een mogelijke overname zou een andere uitweg kunnen bieden.
Wall Street was in de ban van een wel zeer markant verhaal. Voor het eerst was Tesla (-1,8%) de grootste Amerikaanse autoproducent, toch in beurswaarde. Het bedrijf van Elon Musk was (even) 51 miljard dollar waard, General Motors (-0,8%) maar 50,9 miljard. In de meeste andere cijfers laat GM Tesla wel nog mijlenver achter zich. Zo verkocht GM vorig jaar dik 10 miljoen wagen, Tesla 76.000. Het wereldwijde marktaandeel van GM bedraagt bijna 11 procent, terwijl de positie van Tesla ergens ver achter de komma te zoeken is. En terwijl GM de voorbije drie jaar 23 miljard dollar winst maakte, stapelt Musk de verliezen al jaren op.
Hoe Tesla dan toch meer waard kan zijn? Tesla is al maanden aan een sterke rally bezig, onder meer gedreven door de berichten dat het bedrijf erin slaagt zijn productie op te drijven. De traditionele producenten staan dan weer onder druk door tegenvallende autoverkopen in de jongste maand. Meer fundamenteel kijken beleggers ook op een verschillende manier naar de twee bedrijven. Tesla krijgt het prijskaartje van een hip technologiebedrijf, terwijl GM gewaardeerd wordt als een saai industrieel bedrijf.
Maar is Tesla nu terecht meer waard dan GM? De komende maanden en jaren zal veel duidelijk worden. Bij Tesla is de grote vraag of het de Model3, de goedkopere versie van de elektrische wagen, tijdig op grote schaal weet te produceren en of we inderdaad massaal overschakelen op elektrische wagen en thuisbatterijen. Bij GM is het dan weer de vraag of het tijdig weet in te spelen op nieuwe trends als de elektrische en de zelfrijdende wagen, en zo even relevant blijft als in het tijdperk van de verbrandingsmotor.
In Tokio ten slotte hangt het leven van Toshiba (-2,7%) aan een zijden draadje. Na twee keer uitstel heeft het concern nu toch resultaten gepubliceerd. De verliezen zijn groter dan gevreesd. In de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar dook het bedrijf omgerekend 5,2 miljard dollar in het rood. De auditeur van het bedrijf wil die cijfers echter niet goedkeuren, eigenlijk een verplichting voor een notering op de beurs van Tokio. Waarnemers kijken daarom uit of de beursuitbater het zal aandurven een icoon al Toshiba te schrappen.
De problemen bij Toshiba zijn hoofdzakelijk terug te brengen tot de Amerikaanse dochter Westinghouse. De specialist in kerncentrales vertilde zich aan een overname en schatte vooral de kosten van een aantal grote projecten stevig verkeerd in, waardoor hij bescherming tegen zijn schuldeisers moest vragen. Die problemen zadelen het moederbedrijf Toshiba op met zware afschrijvingen en een negatief eigen vermogen. De Japanner hebben nu hun chipdivisie in de etalage gezet. Die verkoop zou moeten volstaan om het hoofd boven water te houden, maar dan is wel het kroonjuweel verkocht.
Woensdag geeft China nieuwe data over inflatie en de handelsbalans. Ook Spanje geeft zijn inflatiecijfer. Voorts komt Curetis met jaarresultaten. Internationaal krijgen we cijfers van Barry Callebaut en Delta Air Lines.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier