Marktoverzicht: Ter Beke beloond voor zijn overnamehonger
Ter Beke plant een grote stap vooruit in Nederland, en doet zo de druk op zijn marges vergeten. Xior werkt zich op de radar bij de grote jongens.
Zoals de traditie het wil, staat de eerste vrijdag van de maand in het teken van het Amerikaanse jobrapport, dat in grote mate de richting aangeeft voor het monetaire beleid in de Verenigde Staten. Het rapport was een behoorlijke tegenvaller deze maand. Niet alleen kwamen er minder nieuwe jobs dan verwacht, ook de looninflatie viel tegen. De kans dat de Federal Reserve dit jaar nog eens de rente verhoogt, is daarmee een pak verkleind, zeker nu de overstromingen na de orkaan Harvey ook op de groei dreigen te wegen.
In eerste instantie steeg de euro logischerwijs tegenover de dollar, maar al snel keerde die trend. Analisten wezen naar een bericht van het persbureau Bloomberg, waarin stond dat de Europese Centrale Bank mogelijks pas in december duidelijkheid zal geven over de toekomst van zijn stimulusprogramma. “Als de Fed zich niet haast, dan wij ook niet”, lijken ze in Frankfurt te denken. Het resultaat was een verzwakking van de euro met 0,3 procent tegenover de dollar. Die evolutie beviel de Europese belegger wel. In Brussel sloot de Bel-20 0,36 procent hoger.
Op de beurs van Brussel stond Ter Beke (+6,16%) in de schijnwerpers. De producent van vleeswaren en voorbereide maaltijden is uit op de overname van Cebeco Meat Product Netherlands, een divisie van de Zwanenberg Food Group. Als de deal doorgaat, verdubbelt Ter Beke zijn omzet in Nederland, een markt die nu al belangrijker is dan thuisland België. Bovendien zou het ook een bevestiging zijn van het marktleiderschap van Ter Beke in de lage landen.
Het overnamenieuws verhulde dat de halfjaarcijfers onder de lat uitkwamen. De omzet ging weliswaar hoger, dat ondanks het verlies van een belangrijk contract in het Verenigd Koninkrijk, maar de ontgoocheling zat lager op de resultatenrekening. Daar staan de marges flink onder druk door de hogere grondstoffenprijzen. En dat vertaalt zich in een lagere recurrente bedrijfswinst.
Marges die onder druk staan door de hogere grondstoffenprijzen zijn hét thema van dit resultatenseizoen. De voornaamste oorzaak is de olieprijs , die nu 10 tot 15 dollar per vat hoger noteert dan een jaar eerder. Die olieprijs werkt op tal van andere grondstoffen door, omdat ze zoals plastic een afgeleid product zijn of via de transportkosten. In het derde kwartaal zal de vergelijking al veel beter uitvallen, aangezien de olieprijs al een jaar rond 50 dollar schommelt.
De hele grondstoffensaga geeft wel eens een goed beeld van de prijszettingsmacht van de bedrijven op de beurs van Brussel. Er zijn ondernemingen, zoals Resilux en Balta, die er in geslaagd zijn de duurdere grondstoffen vrijwel meteen door te rekenen aan de klant, en waar dus weinig impact te zien is. Andere, zoals Ter Beke of ook Sioen, kunnen pas met enige vertraging hogere prijzen aanrekenen, en voorspellen daarom pas beterschap voor de tweede helft van het jaar.
Een tweede hoogvlieger op de Brusselse beursvloer was Xior (+5,27%). De vastgoedgroep gespecialiseerd in studentenkoten zal vanaf september deel uitmaken van de ERPA-index, de voornaamste korf met vastgoedaandelen ter wereld. Dat betekent dat een pak institutionele investeerders, die die index volgen, het aandeel in portefeuille zullen moeten nemen. Sommige speelden daar vandaag al op in, en in een aandeel met normaal een dunne handel kan die plotse interesse grote koerssprongen veroorzaken.
Op Wall Street ging in de ochtendhandel veel aandacht naar de autobouwers Ford, General Motors en Fiat Chrysler. De iconen van de old school verbrandingsmotor boekten in augustus goeie verkoopcijfers. Bovendien zal er veel vraag zijn naar nieuwe wagens zodra het water uit de straten van Houston is weggetrokken en de ondergelopen auto’s aan vervanging toe blijken.
Volgende week gaat de resultatenstorm liggen. Met Exman, Sofina, Aedifica, Hamon en Biocartis komen er toch nog tal van interessante bedrijven aan de beurt. Macro-economisch is het vooral uitkijken naar de rentevergadering van de Europese Centrale Bank donderdag. De grote vraag is of Mario Draghi zich al zorgen begint te maken over de dure euro en dus de afbouw van zijn stimulusbeleid subtiel op de lange baan schuift.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier