Marktoverzicht: Spaanse beurs herleeft
De Europese beurzen deden het, zoals de hele week al, vrij rustig. De enige beurs met stevige schommelingen is de Spaanse.
Uiteraard als gevolg van de spanningen in Catalonië, dat zich wil afscheuren van Spanje. De beurs van Madrid leverde de zwakste prestatie in Europa de voorbije dagen. Maar vandaag was het de ‘primus inter pares’ na uitspraken van de minister van economische zaken Luis De Guindos die de markten verzekerde dat er geen sprake is van de Catalaanse onafhankelijkheid.
Het Duitse Siemens (-1,4%) heeft zijn resterend belang van 17 procent verkocht in Osram Licht ( -1,9%) aan institutionele investeerders. Osram werd in de zomer van 2013 naar de beurs gebracht tegen 24 euro per aandeel. Het Duitse conglomeraat kan nu zijn laatste pakket verkopen tegen 65,05 euro per aandeel. Dat levert een mooie meerwaarde op. Nochtans heeft de verkoop meer dan louter financiële motieven. Recentelijk boterde het niet meer zo goed tussen het management van Osram en de grootste aandeelhouder. Zo lagen Siemens en de bedrijfsleiding van Osram op ramkoers over een investering van 1 miljard dollar in een fabriek in Maleisië voor de productie van halfgeleiders voor led’s.
Amazon (+0,8% bij de start op Wall Street) kan de komende jaren ook wel eens een bedreiging vormen voor de pakketjesdiensten. Verschillende bronnen melden dat de grote onlinespeler bezig is met het project ‘Seller Flex’ dat de bedoeling heeft bij ‘derden-leveranciers’ producten te gaan ophalen en aan klanten te leveren in plaats van enkel uit eigen opslagruimten producten op te halen. Het moet de eigen opslagruimten wat ontlasten en zal vooral dienen voor minder dringende leveringen, die een of twee dagen later mogen gebeuren. Daarmee zou Amazon zich wagen op het terrein van spelers als UPS en FedEx.
Op Euronext Brussel blonk Fagron (+4,6%) uit na de aankondiging van een overname in Brazilië. All Chemistry haalt een jaaromzet van 4,5 miljoen euro en moet de positie van marktleider in het grootste land van Latijns-Amerika versterken. Het is de tweede overname sinds de grote kapitaalverhoging die de groep financieel boven water heeft gehaald. De ‘buy-and-build’-strategie van voorheen is duidelijk terug, al gaat het om twee kleine overnames. Maar beleggers zijn er tuk op, gezien de sterk positieve marktreactie. Ze zijn ervan overtuigd dat de groep weer op het groeipad zit.
Vrijdag is het vooral uitkijken naar het Amerikaans werkgelegenheidsrapport voor de maand september. Daarnaast zijn er de industriële bestellingen in Duitsland, de handelsbalans inFrankrijk en de loonkosten in het Verenigd Koninkrijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier